Recensies

Lees hier alle recensies over Bram en het Zoldermysterie die zijn verschenen

Home » Recensies

Recensie Bram en het Zoldermysterie door VolgMama

4 maart 2018

Bram en het zoldermysterie is een spannend jeugdboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is geschreven door Michael Reefs, tevens de schrijver van ‘De bieb-bende’. Mijn zoon en ik hebben allebei het boek gelezen en vertellen graag wat we ervan vonden.

Vroeger toen ik zelf een tiener was las ik graag de boeken uit de serie ‘Kippenvel’ van de schrijver R.L. Stine. Die waren destijds erg populair en ik had bijna elk boek hiervan gelezen. Wij ontvingen van de schrijver Michael Reefs het boek ‘Bram en het zoldermysterie’. Toen ik de titel las en de cover zag, wist ik meteen dat het een spannend en griezelig boek zou zijn. Klopte dat? Dat ga ik jullie zo vertellen. Eerst vertel ik jullie even iets over de schrijver.

Over de schrijver

Michael Reefs is 31 jaar en heeft al veel leuke boeken geschreven. Hij werkte acht jaar lang in een speelgoedwinkel, waar hij genoeg inspiratie heeft opgedaan voor zijn boeken. Al vanaf zijn twaalfde schrijft hij fantasy verhalen, wat resulteerde in vijf complete manuscripten en vele verhalen die nooit zijn afgerond.

Over het boek

De tienjarige Bram heeft het moeilijk: het huis waarin hij opgroeide is gesloopt, hij moet zijn vrienden achterlaten en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng. Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Hij hoort iemand lopen. Als hij gaat kijken, wordt zijn zusje meegenomen door de angstaanjagende Zolderschimmen. Hij ontdekt dat hij via dozen de hele wereld over kan reizen en belandt in een hels avontuur in een poging zijn zusje te redden. Lukt het hem om de enge zoldermannen te verslaan?

Op de cover staat Bram en Mei-Lin op een zolder met de zolderschimmen en de dozen waar ze mee kunnen reizen. Het boek telt 263 bladzijden en is uitgegeven door uitgeverij Stormsteen. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 13,99

Michael begon in 2004 al te schrijven aan dit boek en in 2016 was het boek af. Ongelooflijk hè? Afgelopen herfst kwam hiervan de paperback versie uit en er komen in de toekomst meer boeken over de avonturen over Bram, de hoofdpersoon in het boek. Na het lezen van Bram en het zoldermysterie zijn wij benieuwd of de volgende boeken nóg spannender zijn want in dit boek maakt Bram al zoveel mee!

Recensie: Bram en het zoldermysterie

Mijn zoon had het boek binnen een week uit. Ik wilde het zelf ook graag lezen om er samen een recensie over te schrijven maar helaas duurde het bij mij iets langer. Ik had mij voorgenomen elke dag een hoofdstuk te lezen maar na een paar dagen pauze wist ik niet meer precies wat er in de vorige hoofdstukken allemaal gebeurde. Daarom heb ik het boek twee keer vanaf het begin opnieuw gelezen om weer terug in het verhaal te komen.

Het is geen griezelboek maar een spannend, avontuurlijk fantasy boek. Mijn zoon vond het cool dat er tussen de hoofdstukken door QR codes stonden waarmee je met je mobieltje of tablet meer informatie op kunt zoeken over bepaalde onderwerpen in het boek.

Het boek leest lekker weg en er staan geen moeilijke woorden in. Toch vind ik het voor een 8 jarige best een dik boek, en om het een beetje te kunnen volgen zou ik het boek toch eerder aanraden voor kinderen vanaf 10 jaar die van avontuurlijke en fantasy boeken houden.

Lees de recensie op volgmama.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door VolgMama

Recensie Bram en het Zoldermysterie door NBD | Biblion

december 2017

De 10-jarige Bram, zijn ouders en zusje Lotte wonen tijdelijk in het grote landhuis van opa en oma. Als Bram en Lotte alleen thuis zijn, hoort Bram vreemde geluiden op zolder en gaat kijken. Het zijn de Zolderschimmen, schaduwmannen die via dozen van zolder naar zolder reizen. Zij ontvoeren Lotte. Omdat Bram ook de gave heeft om via dozen te reizen moet hij van de Zolderschimmen voorwerpen uit verre landen halen, om zo Lotte weer terug te krijgen. Zal dat gaan lukken? Avontuurlijk verhaal met fantasie-elementen. Ondanks de vele acties en figuren blijft de verhaallijn te volgen. Op het eind vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Bram is een dagdromer met een levendige fantasie die zijn angsten leert overwinnen. Eenvoudig taalgebruik. Het boek kent een interactief karakter door de QR-codes die in het verhaal staan. Als je deze scant met je smartphone krijg je meer achtergrondinformatie over de landen en steden die Bram bezoekt. Het nawoord geeft aan dat er meer avonturen over Bram zullen volgen. Van de auteur van de serie 'De Bieb-bende'. Ruime interlinie, met leeslint. Een spannende verhaal voor avonturiers vanaf ca. 9 jaar. - Monique Luijben

Quote Bram en het Zoldermysterie door NBD | Biblion

Recensie Bram en het Zoldermysterie door de Kinderboekenjuf

30 oktober 2017

Het verhaal

Bram verhuist met zijn ouders naar het grote huis van zijn oma. Samen met zijn vader gaat hij naar het winkelcentrum om wat dingen op te halen. Terwijl hij op zijn vader wacht, wordt hij afgeleid door een meisje: Mei-Lin. Zij neemt hem mee naar de zolder van het winkelcentrum en laat hem de zoldermannen zien. Deze mannen kunnen net als Mei-Lin de gehele wereld over reizen via dozen op zolders. Bram weet niet goed of hij wel kan geloven wat hij net heeft gezien.

Als Bram ’s avonds in bed ligt hoort hij geluiden op zolder. Zouden het diezelfde mannen zijn? Durft Bram te gaan kijken? Zijn ouders geloven hem in ieder geval niet, daarom besluit Bram de volgende keer zelf te gaan kijken…

Helaas is dat niet zonder gevolgen: Bram wordt gesnapt, zijn zusje wordt ontvoerd en Bram wordt gedwongen via de dozen te reizen en voorwerpen te zoeken voor de zoldermannen. Zou het Bram lukken zijn zusje terug te krijgen? Moet hij daarvoor alle voorwerpen verzamelen of zal hij een andere manier vinden? Wat heeft Mei-Lin met de zoldermannen te maken? En wat heeft die geheime kamer met foto’s van zijn oma hiermee te maken?

Recensie

Als afwisseling op de Bieb Bende schreef Michael Reefs het eerste deel van een nieuwe serie: Bram en het zoldermysterie. Een spannend verhaal waarin Bram zijn zusje moet redden van de zoldermannen. Dit doet hij door de gehele wereld over te reizen via dozen die in verbinding staan met allerlei zolders. Zo komt hij in Brazilië, Noorwegen en China.

Het boek is een hardcover met stofomslag. De cover op het stofomslag is anders dan de cover van het boek, waardoor het erg de moeite waard is om beide te bekijken. Net als in de Bieb Bende vind je ook in dit boek verschillende QR-codes waarmee je digitaal meer informatie vindt. Het zou leuk zijn als hier wat meer te doen is dan een stuk tekst lezen. Hoe gaaf zou het zijn als je daar een filmpje van de schrijver vindt, die je iets vertelt over het schrijven van dit stuk verhaal? Of als je in een filmpje een echte impressie krijgt van de omgeving?

Ik kan het boek aanraden voor kinderen in de bovenbouw die van spanning en fantasie houden.

Ideeën mini leeslessen Bram en het zoldermysterie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bram en het zoldermysterie zijn:

Wil je het boek introduceren? Lees dan bladzijde 107 ‘Een spannende klimtocht…‘ t/m bladzijde 113 ‘…afgelopen. Lotte is verloren.‘ voor.

Bram en Lotte mogen veel dingen niet van hun moeder. Lees bladzijde 18 ‘Het huis van…‘ t/m bladzijde 19 ‘…andere kant zijn.‘ voor. Leesvraag: Wat mag jouw hoofdpersoon niet in het verhaal?

Lees bladzijde 55 ‘Een schatkist op de…‘ t/m ‘…te lang hier beneden.‘ voor. Bram moest een gevaarlijke keuze maken: zelf met kleren aan het water in springen om zijn zusje te redden of niks doen/hulp gaan halen. Leesvraag: welke gevaarlijke keuzes moet jouw hoofdpersoon maken?

Bram heeft veel fantasie. Lees bladzijde 65 ‘Bram zapt langs…‘ t/m bladzijde 68 ‘…dat weet hij zeker.‘ voor. Leesvraag: Welke dingen uit jouw verhaal zijn de fantasie van jouw hoofdpersoon?

Soms kun je bijna niet geloven wat je leest. Lees bladzijde 149 ‘Bram kijkt om…‘ t/m bladzijde 154 ‘…terug naar beneden.‘ voor. Leesvraag: Is er iets in jouw boek waarvan jij bijna niet kan geloven dat het zo is gegaan?

Bram is in China, daar zijn de eetgewoonten anders. Lees bladzijde 195 ‘Lust je ook thee…‘ t/m bladzijde 199 ‘…wordt het koud.‘ voor. Leesvraag: Wat eten ze in jouw boek? Komt dit overeen met jouw eetgewoonten?

Overige ideeën

Teken een zolder met dozen op een plek naar jouw keuze. Versier de binnenkant van een doos met de plek waar die doos je heen brengt. Maak bijvoorbeeld een doos met allerlei Nederlandse dingen als die doos je naar Nederland brengt.

Bram en Mei-Li springen in een vliegpak van de berg in Rio de Janero af. Laat dit filmpje zien en lees het hierbij horende fragment voor op bladzijde 123 ‘‘Zo, en nu moeten we…‘ t/m bladzijde 127 ‘…laat het op de stoep liggen.‘ voor. Welke verschillen en overeenkomsten kunnen de kinderen ontdekken tussen het verhaal en het filmpje waarin je ziet hoe het echt gaat? Laat vervolgens kinderen zelf een filmpje zoeken bij iets wat in hun boek wordt verteld. Welke verschillen en overeenkomsten zitten daartussen?

Stelopdracht: Als je voorgelezen hebt t/m bladzijde 214 kun je vervolgens de kinderen het verhaal af laten schrijven. Wat is het plan van Lauriël?

Lees de recensie op kinderboekenjuf.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Kinderboekenjuf

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Leesbevordering in de klas

24 oktober 2017

Recensie

Auteur Michael Reefs heeft zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk kinderen (weer) aan het lezen te krijgen. Een mooie doelstelling, die alleen maar toegejuicht kan worden natuurlijk! Reefs doet dit door interactieve boeken te schrijven, met eigentijdse QR-codes en spannende, mysterieuze verhalen. Bram en het zoldermysterie is het eerste deel van een serie waar hij – zo is te lezen in het nawoord – al in 2004 de eerste ideeën voor had. Er ontbrak echter nog iets… en dat bleek het reizen via de dozen te zijn.

Dit is ook meteen de sterkste kant van dit boek: het concept van ‘reizen via dozen naar andere landen’ spreekt enorm tot de verbeelding en dat die dozen op zolder staan, past daar perfect bij. Zolders zijn – voor kinderen – immers vaak spannende, donkere plaatsen, waar enge mannen zich héél goed zouden kunnen ophouden. Dat de lezer via QR-codes ook nog eens extra informatie kan krijgen over de plaatsen waar Bram naartoe reist, maakt het lezen van dit boek tot een interactieve ervaring: tijdens het lezen kun je via je smartphone of tablet zelf in de wereld duiken waar Bram zich in bevindt. Zo kun je bijvoorbeeld via Google maps zien waar één van de zolders zich bevindt.

Helaas had dit geweldige concept nog wel iets beter kunnen worden uitgewerkt. Hoewel het boek vol vaart geschreven is, blijf je als lezer regelmatig haperen op onnodige details, onwaarschijnlijkheden en onlogische verbanden. Zo is Bram er bijvoorbeeld van overtuigd dat ‘die mysterieuze mannen nog ergens moeten zijn’ (blz. 52), terwijl hij net getuige is geweest van het feit dat ze via dozen kunnen verdwijnen. En terwijl Bram op de ene bladzijde ziet dat vriendin Mei-Lin ‘de juiste straat al gevonden heeft’, hoopt hij twee bladzijden later dat zij wel weet waar ze naartoe moet, want hij heeft geen idee hoe ver ze nog moeten (blz. 128).

Mei-Lin is, naast Bram, een belangrijk personage in het boek en in heel veel opzichten zijn tegenpool: hij is gevoelig, dromerig en wat angstig; zij is een stoere, keiharde tante. Ook dit is in concept een mooi contrast, maar in de uitvoering zorgt het regelmatig voor erg vreemde situaties, die niet bevredigend worden uitgewerkt. Zo is Bram Mei-Lin op een gegeven moment kwijt en als hij haar uiteindelijk weer vindt, reageert ze met: “Ik zag iemand die ik kende en ik dacht dat je me volgde. Daarna vergat ik je, sorry.’ (blz. 194) Wat?! Ze was hem een rondleiding aan het geven!

Gelukkig weet Reefs de spanning in het boek vast te houden en zal dit niet al te kritische lezers zeker aansporen om verder te lezen. Het moeten verzamelen van mysterieuze voorwerpen, verspreid over de wereld, maakt absoluut nieuwsgierig. Bram reist in dit verhaal naar Brazilië, Noorwegen en China en je krijgt als lezer flink wat informatie over deze landen. Daarmee prikkelt het boek zeker het verlangen om zelf de wereld te gaan ontdekken.

Lestips

Het concept van dit boek kun je heel goed gebruiken in je klas: via dozen reizen naar andere landen prikkelt de verbeelding en biedt talloze mogelijkheden voor leuke opdrachten. Doordat je voor alle opdrachten het boek als uitgangspunt neemt, doe je dan ook gelijk aan boekpromotie. Hieronder enkele suggesties:

* In het boek staan regelmatig dozen afgebeeld, met daarin QR-codes. Als je deze scant, kom je op een webpagina met extra informatie over het gebied waar Bram zich op dat moment bevindt. Fantastisch! De informatie is steeds gebaseerd op een kort fragment uit het boek. Bij de informatie ontbreekt beeldmateriaal – dit zouden de kinderen er dus heel goed bij kunnen zoeken!

* Bovenstaand idee kun je natuurlijk nog verder uitwerken! Ga in het boek op zoek naar nog meer korte fragmenten en laat de kinderen er informatie bij zoeken. Zo zou je over de stad Chengdu (China) het volgende fragment kunnen gebruiken:

‘Tadaa!’ zegt ze als ze voor een van de drukste straten staan die Bram ooit heeft gezien. Links en rechts staan gebouwen die nog hoger zijn dan de flats die hij eerder zag. Overal hangt neonreclame aan de gevels. (blz. 189)

Natuurlijk is het helemaal geweldig als de kinderen hun gevonden informatie kunnen presenteren op een webpagina, met QR-codes die ernaartoe leiden, maar dan moet je wel die mogelijkheden hebben. Je kunt het ook prima doen met een poster.

* Dozen en landen… het lijkt me een logisch idee: kijkdozen maken van verschillende landen op de wereld! Lees om deze opdracht te introduceren het volgende fragment uit het boek voor. Hierin reist Bram voor het eerst naar een andere plek. Vertel aan de kinderen dat hij op deze manier naar een ander land kan reizen. Waar zou hij allemaal terecht kunnen komen? Naar welk land zouden zij graag willen reizen? Laat ze hier een kijkdoos van maken.

Onzeker stapt Bram (…) uur te gaan. (blz. 80 t/m 82)

* Er is ook nog een website bij het boek: www.uitgeverijstormsteen.nl/bram. Hier kun je bijv. de eerste drie hoofdstukken van het boek lezen. Maar kinderen kunnen ook tekeningen van een dier insturen, die dan op de website geplaatst kunnen worden. Wat dit met het verhaal te maken heeft? Bram houdt erg van tekenen en in het verhaal besluit hij in een nogal penibele situatie een stel wolven na te gaan tekenen. Het is in het boek een beetje een vreemd uitstapje, maar op deze manier kun je er wel iets leuks mee doen!

Hij kijkt naar (…) na te tekenen. (blz. 152)

Wil je het boek alleen promoten, zonder er een les aan te koppelen? Lees dan onderstaand hoofdstuk voor:

Op de zolder (…) zochten ze naar? (blz. 38 t/m 45)

Met dit spannende fragment krijg je kinderen inderdaad wel aan het lezen!

Lees de recensie op leesbevorderingindeklas.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Leesbevordering in de klas

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Kwante in Wonderland

11 oktober 2017

Bram en het Zoldermysterie | De coverbram en het zoldermysterie
Een andere vormgever dan bij de Biebbende reeks maar zeker weer een geweldige cover! De uitdrukking op Brams gezicht met de enge schaduw van een Zolderschim geeft precies genoeg griezeligheid om er vol enthousiasme aan te beginnen!

Het speelse lettertype, dat ook door het boek heen gebruikt word, maakt het plaatje voor mij compleet en perfect!

Bram en het Zoldermysterie | De Binnenkant
Bram is een jongetje met een heerlijke fantasie! Maar wat als de werkelijkheid opeens stukken enger word dan de dingen die hij fantaseert?

De verhuizing vind Bram alles behalve leuk tot hij een geheime kamer in zijn oma’s huis ontdekt en daar van alles leest en vind over de Zolderschimmen! Zijn nieuwsgierigheid wint en wanneer hij geluiden hoort op zolder gaat het mis!

De Zolderschimmen eisen dat Bram dingen voor hun doet en ontvoeren zijn zusje als dwangmiddel!

Tijdens het reizen via de dozen komt hij Mei-Lin tegen en een vrouw genaamd Lauriël. Mei-Lin is een stoere meid die alles lijkt te durven, Lauriël is een gemene vrouw met twee handlangers. Beide willen hetzelfde als Bram maar wie kan hij vertrouwen in zijn gevaarlijke avonturen en zal het hem lukken om zijn zusje te redden?

Michael Reefs schreef wederom een geweldig jeugdboek! Het houdt precies de juiste verhouding tussen werkelijkheid en fantasie met toevoeging van leuke, interesante weetjes! Zo is het een boek vol vermaak maar ook leerzaam wanneer kinderen meer willen weten over de plaatsen en onderwerpen in dit boek hoeven zij enkel de QR-code te scannen om zo nog meer te weten te komen! Ook lezen kinderen over de hoofdpersoon die zijn eigen angsten overwint, altijd een pluspunt!

Het boek, Bram en het Zoldermysterie, is geweldig voor ook zeker de wat jongere kinderen die van spannende boekjes houden! Het leest eenvoudiger weg dan de Biebbende reeks van Michael maar heeft dezelfde verslavende factoren!

Ik ben benieuwd naar de rest van de avonturen die Bram gaat beleven!

Lees de recensie op kwanteinwonderland.com

Quote Bram en het Zoldermysterie door Kwante in Wonderland

Recensie Bram en het Zoldermysterie op Boeklovers

10 oktober 2017

Kinderboeken stralen altijd een bijzondere charme uit als ze door volwassenen worden gelezen. Maar om kinderen in het digitale tijdperk aan het lezen te krijgen, heeft Michael Reefs het lezen heruitgevonden door middel van interactie via QR-codes. Deze codes worden her en der in zijn boeken gezet zodat de lezertjes via het gebruik van de smartphone van één van de ouders een extra dimensie krijgen in het verhaal. Lijkt me superleuk voor de jongeren.

Bram en het Zoldermysterie is het eerste deel in een nieuwe serie rond de avonturen van Bram. In het eerste deel raakt Bram, omwille van zijn nieuwsgierigheid en fantasierijk inbeeldingsvermogen verzeild in een wel heel opmerkelijk verhaal, nl. dit van de zoldermystici. Deze wezens kunnen alleen op zolders leven omdat ze anders de wereld zouden overnemen. De zoldermystici stralen een donker gevaarte uit en in dit verhaal wordt het zusje van Bram dan ook ontvoerd in ruil voor enkele artefacten die Bram over gans de wereld moet gaan zoeken.

De auteur heeft een onvoorstelbaar vlotte schrijfstijl die menig jongere reeds verslaafd heeft gemaakt aan zijn verhalen. Met name die van De Biebbende. De verhalen van Bram gaan zeer zeker hetzelfde succes tegemoet.

Bram en het Zoldermysterie zit vol actie en emoties maar bovenal vol leuke weetjes over verschillende plaatsen in de wereld. Een fantasyverhaal, maar toch eentje dat ook leerrijk is én spannend.

Zoals we in Vlaanderen zeggen, de kop is er af, en laat nu de rest van de verhalen maar uit de pen rollen.

Lees de recensie op boeklovers.wordpress.com

Quote Bram en het Zoldermysterie door Boeklovers

Recensie Bram en het Zoldermysterie op Quillscene

9 oktober 2017

Wie heeft er als kind nu niet met oude dozen gespeeld? We bouwden er kastelen, kampen, vliegtuigen, ruimteschepen,… mee. Niets kon onze kinderlijke fantasie stoppen. Het feit dat Bram dus door de dozen op zolder naar de andere kant van de wereld kan reizen, is pure nostalgie en een leuk gevonden aspect. Ik zou bijna zelf terug de dozen op zolder onveilig willen maken.
Het verhaal leest erg vlot, zoals een jeugdboek hoort te zijn, en zit vol spannende wendingen waardoor je altijd wil blijven verder lezen. Je reist écht mee met Bram en door de beeldende beschrijvingen lijkt het soms alsof je vlak naast hem staat en recht in de lege ogen van de Zoldermystici kijkt. Een hele leuke toevoeging vond ik de ingeboxte QR-codes die je via je telefoon doorlinken naar de plaatsen die Bram bezoekt. De link van old school papieren boeken met moderne technologie is niet alleen een plus om de jeugd aan het lezen te krijgen, maar geeft ze tevens leerrijke achtergrondinformatie. Het hele concept is dus leerzaam en bovendien leuk om mee bezig te zijn. Even nog een kleine tip voor de toekomstige lezers: voor degenen die niet juist weten hoe ze een QR-code moeten scannen, staat achteraan in het boek een korte handleiding met de nodige tips and tricks.
‘Bram en het Zoldermysterie’ is echt zo een boek dat je koopt voor je zusje, broertje, nichtje, neefje of je eigen kinderen en het uiteindelijk zelf leest. Want ja, het is een jeugdboek, maar zowel jong als oud kunnen genieten van Brams doldwaze avonturen. Ook in een klasbibliotheek zou dit nieuwe boek van Michael Reefs niet misstaan. De korte hoofdstukken en het vlotte taalgebruik leent zich perfect als een voorleesboek voor in de klas en met de QR-codes wordt het ook meteen een actief voorleesmoment voor de luisterraars.

In mijn boekenkast komt alvast zeker een exemplaar op de plank met mijn vroegere jeugdhelden zoals Roald Dahl en Marc de Bel. Ik had het nooit gedacht, maar mijn oude jeugdboeken die ik verslond als kind krijgen nu ik een twintiger ben toch nog concurrentie. Want ik kan stiekem niet wachten op het volgende avontuur van Bram en zijn vrienden en ook Michaels andere reeks, ‘De Bieb-bende’ klinkt steeds interessanter.

Benieuwd naar de andere recensies van dit geweldige boek? Spring dan in deblogtour dichtstbijzijnde doos en bezoek de blogs van mijn collega’s!

Lees de recensie op quillscene.wordpress.com

Quote Bram en het Zoldermysterie door Quillscene

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Leesdame Luna

8 oktober 2017

Een tijdje geleden las ik ‘Bram en het zoldermysterie’ van Michael Reefs. Het boek is nu verkrijgbaar en vandaag ben ik aan de beurt voor de blogtour!

‘Bram en het zoldermysterie’ gaat over de tienjarige Bram. Hij heeft het moeilijk, hij moet verhuizen, want zijn huis waar hij opgroeide wordt gesloopt. Samen met zijn ouders en zijn zusje verhuizen ze naar het landhuis van opa en oma. Dat huis is groot en stil en eigenlijk voelt Bram zich niet zo tof hier, maar dan hoort Bram vreemde geluiden op zolder…

Jonge avonturiers
Hij hoort iemand lopen over zolder. Eenmaal op zolder ziet hij dozen en de enge Zolderschimmen. Zijn zusje wordt meegenomen door deze schimmen en Bram ontdekt dat hij via de dozen kan reizen over de hele wereld. Daardoor belandt hij in lastige en enge situaties, maar hij wil heel graag zijn zusje redden… Maar gaat hem dat lukken? Het leidt hem naar Brazilië, maar ook naar Noorwegen en China.

‘Bram en het Zoldermysterie’ is een boek voor jonge avonturiers. Het verhaal is modern geschreven, maar tegelijkertijd doet het je terugdenken aan de jongensboeken van vroeger. Ook meisjes zullen dit boek waarderen. Ook als je wat ouder bent kun je jezelf prima vermaken met Bram en het Zoldermysterie.

Modern, interactief en spannend
De boeken van Michael Reefs zijn interactief en vlot geschreven. Hij weet wat leeft onder jonge lezers, dus pakt hij het handig aan met QR codes en een app. Ook durft hij spannend te schrijven en daarbij de grenzen op te zoeken. Veel jeugdboeken zijn soms wat voorzichtig op dat gebied, maar Michael durft enge elementen toe te voegen. Hij combineert dit met fantasie, zodat het enge niet gaat overheersen.

Het verhaal is meeslepend en ook erg spannend. Het is voor kinderen een fijn en gemakkelijk boek om zelf te lezen, maar ook een tof boek om voor te lezen. De hoofdstukken zijn namelijk kort genoeg om voor het slapengaan één hoofdstukje (samen) te lezen. Het boek blijft tot het eind spannend en leest makkelijk weg. Voor avonturiers en fantasieliefhebbers!

Enthousiaste auteur!
De reden dat ik dit avontuurlijke boek zo vroeg mocht lezen was omdat ik een quote mocht aanleveren met nog een aantal andere lezers. Dat was leuk om te doen, daarvoor wil ik Michael Reefs nog even bedanken! Ook zijn enthousiasme is een vermelding waard, het was een feestje in de mail!

Lees de recensie op leesdame.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Luna voor Leesdame.nl

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Edith voor Hebban

7 oktober 2017

Uit de oude doos

De tienjarige Bram baalt echt enorm. Nu zijn huis is gesloopt, moet hij een jaar lang met zijn ouders en zusje Lotte bij oma inwonen. Natuurlijk is zijn oma hartstikke lief, maar er valt zo weinig bij haar te beleven. Het enige dat Bram er leuk vindt is haar wilde achtertuin, maar die is voor de kinderen verboden terrein. Het belooft een lang en saai jaar te worden voor Bram en Lotte.

Schrijver Michael Reefs is bekend van de spannende avonturenserie ‘De Biebbende’. Wanneer je naar de mysterieuze cover van Reefs’ nieuwe boek kijkt, snap je wel dat Bram en Lotte het helemaal mis hebben: Bram en het zoldermysterie is spannend tot de laatste bladzijde! Het boek is voor avontuurlijke jongens en meisjes van 9 tot en met 12 jaar. Het is niet zomaar een leesboek, er valt ook nog eens een hoop te ontdekken. Bram reist naar Rio de Janeiro, Noorwegen en China en dankzij de QR-codes in het boek reist de lezer met hem mee. Met deze code kun je op internet interessante informatie over deze landen vinden.

In het dorp ontmoet Bram een Chinees meisje: Mei-Lin. Dankzij een bijzondere steen kan Mei-Lin alle talen spreken. Mei-Lin neemt Bram mee naar een zolder in het winkelcentrum en laat hem de zoldermystica zien. Dit een groep gevaarlijke mannen die door middel van kartonnen dozen kan reizen. Thuisgekomen hoort Bram gerommel op zolder. En je raadt het al, de gevaarlijke zoldermannen blijken ook oma’s zolder als station te gebruiken. De mannen gijzelen de kleine Lotte en dwingen Bram drie voorwerpen voor hen op te halen. Met deze voorwerpen willen de mannen de wereld regeren. Wat moet Bram doen? Hij wil dolgraag zijn zusje terug.

Er komen veel thema’s voorbij in het boek: goed en kwaad, overwinnen van angst, grootouders, vriendschap, verhuizen, magie en reizen. Het boek leest ook heel prettig voor. Wanneer het in de klas voorgelezen wordt, is het leuk om zelf ook op reis te gaan! Je hoeft hiervoor de school niet uit. Bram en Mei-Lin reizen per kartonnen doos, dus dit gaan de leerlingen ook gewoon doen.*

Het 256 bladzijden tellende boek bestaat uit 35 korte hoofdstukken. Voorin het boek staat een duidelijke inhoudsopgave afgedrukt, deze ziet er overigens uit of hij uit een schrift gescheurd is. De inhoudsopgave is versierd met enkele tekeningetjes van Bram. Wat kartonnen dozen, voorzien van een QR-code, zijn verder de enige illustraties in het boek. Omdat er in het boek regelmatig over Brams tekeningen gesproken wordt, is het best jammer dat we hier als lezer niet wat meer van te zien krijgen. Maar misschien gebeurt dit in een volgend deel, want het verhaal smaakt zeker naar meer. De tekening op de cover is gemaakt door LukeSure. Je ziet hier een angstig kijkende jongen tussen kartonnen dozen. Op de muur achter hem staat een schaduw van een eng monster. Het is bij spannende kinderboeken altijd wel prettig als kinderen bij het zien van een boek alvast een beetje weten wat hen te wachten staat. Zo komen ze niet voor onaangename verrassingen te staan.

Van 4 tot en met 17 oktober is het Kinderboekenweek, het thema dit jaar is griezelen. Dit boek is niet ‘Gruwelijk eng!’, maar past verder prima thuis tussen de griezelige Kinderboekenweek-boeken.

Wat erg toepasselijk is, is dat niet alleen Brams avontuur uit een oude doos komt, maar ook dit hele boek van Michael Reefs. Sinds 2003 lag het verhaal in een oude doos op zolder stof te happen. Pas in 2016 vond Michael eindelijk het ontbrekende stukje van het verhaal. Nu maar hopen dat de gevaarlijke zoldermystica de verkoop van het boek niet willen verhinderen.

Laat de kinderen in groepjes een tentoonstelling maken over een land. Richt een lokaal of gymzaal met de tentoonstellingen in. Scheid de tentoonstellingen met doeken of kamerschermen van elkaar af. Maak door middel van kartonnen dozen een paar doorgangen (de opening van de doos naar voren en de bodem er uit). - Nodig ouders of medeleerlingen uit om te komen kijken. Laat iedereen door de dozen kruipen om in een volgend land te komen. Het is leuk als de leerlingen die de tentoonstelling gemaakt hebben de bezoekers in hun land welkom heten en het één en ander vertellen.

Lees de recensie op hebban.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Edith voor Hebban.nl

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Nakita's Library

6 oktober 2017

Vandaag is het tijd voor een boek dat ik maanden geleden heb gelezen, maar de release is nu pas. Ik voelde mij super vereerd dat ik mee mag werken, zeker omdat de bieb bende al super is!

Voor het lezen

Ik ben erg benieuwd naar de verhalen van Bram. Hij is zo te lezen erg avontuurlijk en geniet van de spanning. Verhuizen is altijd moeilijk, je moet je plek nog in het huis vinden. Voor mij is dit erg bekend. Om die reden ben ik in de boeken geslopen en avontuur in verschillende verhalen gaan zoeken.

Tijdens het lezen

Je merkt dat Bram en zijn zusje niet zo goed met elkaar op kunnen schieten aangezien ze elkaar in de weg zitten. Het is erg herkennend bij kinderen op jonge leeftijd.

Bram ontdekt een raadsel op zolder en hij moet het lot ondergaan om hun te helpen of hij krijgt zijn zusje niet meer terug. Hij stapt in het avontuur, maar is dat wel zo verstandig?

Conclusie

Ik heb genoten van dit avontuur. Ik zal dubbel luisteren naar de zolder en denken aan mannen die op zolder rondlopen. Het is heerlijk om te lezen hoe hij alles doorloopt.

Bram gaat het avontuur tegemoet en dat lees je. Hij is een echte doener en ik zou mijn zusje van 8 dit boek zo in de schoot schuiven. Je kan kinderen heerlijk aan het lezen brengen met zulke luchtige, leuke en vooral leerzame verhalen. Je leert dat je soms dingen moet proberen om te kijken of het lukt!

Zeker een ☆☆☆☆! De jeugd heeft het goed met zulke boeken. Vroeger hadden we veel minder keuze en nu heb je zulke leuke boeken als deze!

Lees de recensie op nakitaslibrary.wordpress.com

Quote Bram en het Zoldermysterie door Nakita's Library

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Amanda Tuinstra

5 oktober 2017

Achterklep:

Reis mee naar Brazilië, Noorwegen en China De tienjarige Bram heeft het moeilijk: het huis waarin hij opgroeide is gesloopt, hij vindt nauwelijks aansluiting op school en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng. Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Als hij gaat kijken, is er niemand te zien. Maar als hij de volgende avond duidelijk iemand hoort lopen, gaat hij nog een keer kijken. Dan ontdekt hij de Zolderattika, een club van zeer geheimzinnige mannen, die beweren via zolders de wereld over te kunnen reizen. Ze hebben Bram nodig voor hun plan: ontsnappen aan de zolders en de macht over de wereld overnemen. Als Bram weigert, wordt zijn zusje ontvoerd en natuurlijk geloven zijn ouders niet dat deze zoldermannen haar hebben meegenomen. Voordat hij het weet, belandt Bram in een hels avontuur.

Mijn mening:

Bram moet verplicht verhuizen omdat zijn huis afgebroken wordt. Hij gaat met zijn familie bij zijn oma wonen. Dan heeft zijn oma extra hulp met haar heup.

Bram komt in een super groot huis te wonen. Dat huis heeft meerdere kamers en zelfs een zolder met dozen. Dozen waar je overal heen kan. Daar komt Bram dan ook achter.

Het is een avontuurlijke boek over reizen en vriendschap over de hele wereld. Een echte aanrader zoals we gewend zijn van Michael Reefs.

Zelfs voor volwassenen is een fijne boek en spannend. Je begrijpt de ouders waar ze tegenaan lopen. Als eenmaal zijn zusje verdwijnt moet Bram wel zich mee laten voeren voor het grote avontuur.

Lees de recensie op liefdevoorboekenamanda.wordpress.com

Quote Bram en het Zoldermysterie door Amanda

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Connies Boekenblog

4 oktober 2017

Michael Reefs heeft het eerste deel van een nieuwe jeugdserie geschreven Bram en het Zoldermysterie. Voor de blogtour van het boek heb ik een uitgebreide bespreking geschreven.

Wat direct opvalt bij het boek is de spannende cover (die later perfect bij het verhaal blijkt te passen) en de mooie vormgeving. Zo ziet de inhoudsopgave er leuk uit met dik gedrukte letters die speels over het papier gaan maar prima te lezen zijn. Ook de (perfect passende) titels bij dehoofdstukken hebben dit lettertype. Zoals ik ondertussen gewend ben bij de boeken van Michael Reefs is ook dit boek voorzien van een duidelijk lettertype en ruimte tussen de zinnen en de woorden zodat het boek ook voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen toegankelijk is. En dat is iets wat ik van harte toejuich.

Het boek is duidelijk met zorg geschreven voor jonge lezers, de zinnen zijn kort en er komen weinig moeilijke woorden in voor. Hierdoor zal het lezen lekker vlot gaan. Ook de hoofdstukken zijn kort zodat de aandacht makkelijk gefocust kan blijven. Het taalgebruik is vlot en gevarieerd zodat het ondanks de korte zinnen en relatief eenvoudige woorden een heel scala van spanning en emoties wordt opgeroepen.

Bram is een goed uitgewerkt personage en niet alleen een kapstok waaraan de vele avonturen worden opgehangen. Zijn karakter (en dat van de mensen om hem heen) wordt uitgewerkt en je komt van alles over Bram te weten. Zoals dat hij goed is in tekenen en nog beter in fantaseren en wegdromen. Hij is, naast een dappere jongen die onverwacht een avonturier wordt, ook een gewone jongen die (net als de lezers) met gewone dagelijkse zaken te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een moeder die zeurt als hij cola wil drinken en een klein zusje dat gaat huilen om haar zin te krijgen.

Het verhaal wordt goed opgebouwd en vanaf de eerste pagina voel je als lezer sympathie voor Bram. Het zal je maar gebeuren dat je huis gesloopt wordt en dat je je school en vrienden in de steek moet laten om in een saai landhuis bij je oma te gaan worden. Bram zijn tegenzin en lage verwachtingen zijn goed merkbaar in het boek. Maar terwijl Bram nog wat moppert en toch maar het beste van de verhuizing probeert te maken krijgen de lezers al allerlei hints en aanwijzingen dat de komende tijd voor Bram verre van saai gaat worden. Terwijl Bram en zijn familie worden geïntroduceerd worden de eerste sporen gelegd voor wat een groots avontuur gaat worden. Het maakt nieuwsgierig zodat je door wil lezen, en als lezer raak je betrokken bij het verhaal omdat je gaat meedenken over wat al die vreemde aanwijzingen betekenen. Want er gebeurt zoveel dat het geen toeval kan zijn: de opa van Bram is spoorloos verdwenen, er duikt steeds een chinees meisje op, vreemde geluiden op zolder en een schat in de vijver.

De werkelijkheid blijkt nog vreemder te zijn dan Bram ooit in zijn fantasieën had kunnen bedenken. De drijfveer om zich in gevaar te begeven en halsbrekende toeren uit te halen is heel begrijpelijk en geloofwaardig. Zijn zusje is ontvoerd en hij wil haar kost wat het kost redden. Hier komt het weer goed naar voren hoe belangrijk het is dat de personages goed opgebouwd zijn want in het boek kun je merken dat hij op zijn (levendige en soms lastige) zusje gesteld is. Het is het begin van avonturen die hem over de hele wereld brengen, een nieuwe vriendschap opleveren en geheimen over zijn familie openbaren. En die hem tonen dat moed niet betekent dat je nergens bang voor bent maar dat je ook moet doorzetten als je angstig ben.

Naarmate het boek verder komt ontdekt Bram steeds meer over het reizen met de dozen, de rol van zijn oma in de gebeurtenissen en over de gewetenloze / mysterieuze zoldermystici die de wereld willen overnemen. Tegelijkertijd krijgt hij er nieuwe vragen bij en is er nog veel waar hij antwoord op wil hebben. Iets om naar uit te zien in het volgende deel. Het laatste deel van het boek heeft veel vaart, actie en wendingen die prima te volgen zijn door degoede opbouw van het verhaal waarbij Bram en de zoldermystici stap voor stap geïntroduceerd zijn.

Bram moet drie voorwerpen verzamelen en reist daarvoor (via de dozen) met zijn nieuwe vriendin Mei-Lin de hele wereld rond. Het verkrijgen van de voorwerpen zijn afzonderlijke avonturen die samen met de rest van het verhaal een mooi geheel vormen. Het verhaal loopt steeds door, maar tussendoor is er ook steeds iets afgerond. Ook iets wat voor jonge lezers fijn is, ze hoeven niet te lang te lezen om te weten hoe één van de missies aflopen. Tegelijkertijd blijft de nieuwsgierigheid naar de afloop (kan hij zijn zus redden?) en naar de bijzonderheden over Zijn oma, Mei-Lin, het reizen met dozen en de gevaarlijke zoldermystici.

De zoldermystici hebben de voorwerpen wanhopig nodig. Niet alleen om over de wereld te kunnen heersen maar ook om de wereld te kunnen betreden. Dat kunnen ze gelukkig nog niet. Een nadeel hier van zou kunnen zijn dat Bram nu maar weinig menselijke tegenstand zou hebben bij zijn missies. Daar heeft Michael Reefs een goede oplossing voor gevonden in de vorm van de zeer rijke en gemene vrouw die het ook op de voorwerpen voorzien heeft. Wie ze is en waarom ze de voorwerpen wil hebben worden aan het einde van het boek duidelijk. Zij bezorgt Bram vele moeilijkheden en obstakels in zijn zoektocht naar de voorwerpen.

Naast avonturen is er duidelijk ook plaats voor menselijke emoties en gevoelens. Het boek toont een vreemde maar liefhebbende familie. En de ontwikkeling van een hechte vriendschap tussen Bram en Mei-Lin. Een vriendschap die onder druk komt te staan door wantrouwen, cultuurverschillen en de keuzes die gemaakt moeten worden. Het geeft op deze manier op subtiele en gevoelvolle manier diepgang aan het verhaal.

Bram ontwikkeld zich in het verhaal, vanaf het begin is hij vriendelijk, talentvol en dapper. Maar in de loop van het boek wordt hij steeds creatiever in het gebruik van zijn talenten en in het tegemoet treden van nieuwe uitdagingen. Fijn is het ook dat Bram ten alle tijden een jongen blijft die weliswaar ontzettend dapper is maar ook zijn gevoelens van onmacht en verdriet mag tonen.

Er zijn een paar puntjes waar ik graag meer over had gelezen, zoals de afkomst en achtergrond van de zoldermystici en waarom Mei-Lin als jong kind zoveel weet en kan.

Al met al is het een boek dat qua taal en beleving prima past bij de doelgroep. Het is fantasierijk, spannend en heeft een aansprekend en overtuigend hoofdpersoon. Er gebeurt veel maar het wordt goed opgebouwd en is prima te volgen. Met dit boek kan een kind thuis de wereld rond reizen, adembenemende avonturen beleven en genieten van fantastische mogelijkheden die alleen fictie kan bieden. Neem daarbij een hoofdpersoon die aanspreekt, een vriendin met een attitude die alles lijkt te kunnen, een geheimzinnige oma, doodnormale ouders en een levensgevaarlijke vijand, enge griezelige ontmoetingen en je hebt een boek om ademloos uit te lezen. Waarbij de QR codes net dat tikje extra’s aan het boek boek.

Lees de recensie op conniesboekenblog.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Connie

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Mamakletst.nl

3 oktober 2017

Een kinderboek die leuk, spannend en ook nog eens leerzaam is. Dat is toch wel ‘Bram en het Zoldermysterie’. Het boek is geschreven door Michael Reefs en eerlijk is eerlijk. Ik ben fan! Het verhaal greep me van begin tot eind. Ik doe mee aan de blogtour omtrent dit boek en tijdens deze tour kun je op verschillende blogs lezen wat iedereen van dit boek vindt.

Waar gaat het boek over?

Bram (10) heeft het moeilijk: het huis waarin hij is opgegroeid is gesloopt, hij moet zijn vrienden achterlaten en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng! Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Hij hoort iemand lopen. Als hij gaat kijken, wordt zijn zusje meegenomen door de angstaanjagende Zolderschimmen. Hij ontdekt dat hij via dozen de hele wereld over kan reizen en belandt in een hels avontuur in een poging zijn zusje te redden. Lukt het hem om de enge zoldermannen te verslaan?

Wat vond ik van het boek?

Wat is dit een leuk boek om te lezen. Het is spannend, een tikje vreemd en ook nog eens leerzaam. Van begin tot eind leefde ik mee met Bram en het avontuur dat hij beleeft. Het is een fantasie verhaal met bizarre wendingen. En na het lezen van het boek zou ik willen dat ik ook zou kunnen reizen met behulp van kartonnen dozen.

Het boek is leerzaam door de verhalen over de verschillende steden op de wereld waar Bram terecht komt. En je kunt door middel van de QR codes in het boek ook nog eens via de telefoon of iPad meer te weten komen over de plaats van bestemming. Dat maakt het boek interactief en interessant voor de doelgroep, die over het algemeen toch liever op de iPad speelt dan een boek leest.

Lees de recensie op mamakletst.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Mamakletst.nl

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Marije Smit

2 oktober 2017

Bram en het zoldermysterie

Eind september 2017 verscheen het nieuwste boek van kinderboekenschrijver Michael Reefs. Je kent hem waarschijnlijk van de spannende boekenserie De Bieb-Bende. Tussendoor schreef hij ‘gewoon’ even een nieuw en fantasievol boek: Bram en het Zoldermysterie. Dat ‘gewoon’ en ‘even’ kun je trouwens niet letterlijk nemen, zo valt in zijn nawoord te lezen, want dit boek schreef hij gedeeltelijk al in 2004. In 2016 kwam hij het verhaal over Bram weer tegen en ging hij er weer mee aan de slag. Gaaf voor Kinderen mocht tijdens zijn schrijfproces al meelezen. En daar geniet ik als freelance journalist enorm van!

Fantasievol
Michael vraagt een aantal proeflezers wat zij van het verhaal vinden. Ik mag dan mijn ongezouten mening geven… maar eigenlijk kan ik de kinderboekenschrijver steeds alleen maar overspoelen met complimenten: van fantasievol tot grappig en van herkenbaar tot beeldend geschreven. Heerlijk!

Spannende cover
Dat meelezen tijdens het schrijfproces is gaaf, maar wellicht nog een veel gaver moment is de verschijning van het boek. Op Facebook postte Reefs de kaft van het boek en ik vond het meteen een spannende cover. Spannend als in, dit boek moet je lezen!

Toen ik het boek ontving was (en ben) ik zo trots dat ik Michael Reefs ken. Wat een mooi boek! Een hard cover met een gekleurde flap en een bladwijzer van bijpassende gekleurd draad. Handig bovendien. Michael laat per mail nog weten: “Het is echt zo'n gaaf boek geworden. Er is nog best veel veranderd”. Vooral die laatste woorden triggeren mij om meteen te gaan lezen.

Dit keer lees ik het boek voor aan onze 8-jarige Pien. Bram en het Zoldermysterie is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, dus zij valt uitstekend in de doelgroep.

Een vreemd meisje
Hoofdstuk 1 heet ‘een vreemd meisje’ maar eigenlijk leer je dat meisje helemaal nog niet kennen. Het draait om Bram. Een jongen, een fantasievolle beelddenker. Hij kijkt samen met zijn familie toe hoe hun huis gesloopt wordt. Bram, zijn zusje Lotte en zijn vader en moeder trekken tijdelijk bij oma in. Opa is een jaar geleden spoorloos verdwenen… Kortom, er gebeurt in het eerste hoofdstuk meteen zoveel. En tegelijkertijd gaat het er gewoontjes en herkenbaar aan toe. Bijvoorbeeld als het gezin uiteten gaat en Bram een cola besteld, terwijl hij weet dat zijn moeder wil dat hij liever iets anders drinkt. Dát is voor mij als moeder zo herkenbaar, want onze zoon ‘flikt’ zoiets ook als hij zelf in een restaurant mag bestellen. In het hele boek komen, zo weet ik van het proeflezen, zo ontzettend veel herkenbare voorvallen van het jongetje voor. Het lijkt soms wel over onze Mees te gaan.

Zo herkenbaar
Nou vind ik altijd al dat Michael Reefs ontzettend beeldend en mooi schrijft. Herkenbaar ook. Zeker als het – in dit boek - om een jongetje van Mees zijn leeftijd gaat. Maar het aller-allerleukst vind ik dat ik als proeflezer commentaar mag geven en dat de schrijver dat in zijn boek gebruikt. Ik kan het niet laten om het hier toch even kort aan te stippen. In hoofdstuk 6 heeft Michael een scène aangepast zoals wij bij ons thuis hebben afgesproken hoe Mees ons midden in de nacht mag wekken. Werkelijk zo gaaf om nu op pagina 49 en 50 terug te lezen dat de moeder van Bram nu op eenzelfde manier wakker wordt gemaakt!

Leuk en leerzaam
Het verhaal over Bram en zijn ontdekking over de Zoldermystici leest als een trein. Je kruipt als het ware in huid van de hoofdpersoon en beleeft zijn avontuur met Mei-Lin, de verdwijning van zijn zusje Lotte, de bijzondere reiservaringen van zijn oma en natuurlijk het reizen per doos. Na het lezen van dit boek kijk je anders tegen dozen op zolder aan! Ik liet Michael gekscherend weten: “Ik begrijp Bram wel, die zolder is eng. Ik ga meteen de dozen van onze zolder halen…” Tussen de regels door is het kinderboek ook leerzaam. Leuk en leerzaam! Bram en Mei-Lin komen bijvoorbeeld in Rio de Janeiro en leer je al lezend meer over de stad, de cultuur en het beroemde beeld. En dat alles door de ogen van een kind! Als ik het aan Pien voorlees zegt ze nog net niet dat ze nu ook naar Rio wil.

QR-code
In het hoofdstuk waarin Bram en Mei-Lin in Rio de Janeiro zijn staat een QR-code. Met deze moderne en digitale manier van een kinderboek interactief maken zijn wij inmiddels bekend, omdat Michael dit ook toepast in De Bieb-Bende. Met deze QR-code kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in het huis in Rio, of verderop in het boek lees je via de QR-code meer over het noorderlicht, edelstenen en de stad Chengdu. Dit maakt het een boek van deze tijd. Al voelt dat voor mij ook al zo, als ik lees dat Bram naar Netflix kijkt of een spelletje op de iPad speelt.

Meer Bram
Met heel veel plezier lees ik voor uit Bram en het Zoldermysterie aan de 8-jarige dochter. Mees van 11 jaar luistert af en toe mee, maar wil het boek zelf eerdaags gaan lezen (hij blijft helaas geen boekenwurm) om een boekbespreking over dit nieuwste boek van Michael Reefs te houden. Ik heb het boek dus nog niet voor de tweede keer volledig uit gelezen, maar ik weet wel dat je direct vanaf het begin het boek wordt ingezogen. Echt spannend en zó beeldend geschreven. Heerlijk fantasievol. We hopen dat er een vervolg komt, want wij willen meer Bram!

Lees de recensie op gaafvoorkinderen.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Marije voor gaafvoorkinderen.nl

Recensie Bram en het Zoldermysterie door Mathilde van Ikvindlezenleuk.nl

2 oktober 2017

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (46 jaar) – voor mezelf

Hoe kom je aan het boek?
Ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven

Wat vind je van het boek?
★★★★☆

Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk

Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend

Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee

Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven

Wie is de hoofdpersoon?
Bram

Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Bram en Mei-Ling ontmoeten, en natuurlijk wil ik dan reizen met de dozen

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu

Waar speelt het verhaal zich af?
Op verschillende plekken, zoals het huis van Brams oma, Rio de Janeiro en een dorpje in Noorwegen

Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en verrassend verhaal waarin Bram de opdracht krijgt om via dozen naar een plek te reizen om een voorwerp te halen. Als hem dat lukt zullen de Zoldermystica zijn zusje weer vrijlaten

Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Lees de recensie op ikvindlezenleuk.nl

Quote Bram en het Zoldermysterie door Mathilde voor Ikvindlezenleuk.nl