Recensies

Lees hier alle recensies over De Tempeljagers - Het verdwenen eiland Kivamba die zijn verschenen

Home » Recensies

Recensie De Tempeljagers 1 door Nienke kinderboekenblog

25 mei 2020

Duizendpoot Michael Reefs is vooral bekend van zijn langlopende serie De Bieb-bende en zijn eigen uitgeverij Stormsteen. Met de start van zijn nieuwe jeugdreeks De tempeljagers maakt hij een uitstapje naar Billy Bones, een imprint van Meis & Maas dat zich richt op kinderen die nog niet weten dat ze lezen leuk vinden. De boeken die zij uitgeven zijn vaak stoer en avontuurlijk van aard. De verhalen van Michael passen natuurlijk perfect bij dit uitgangspunt en zijn nieuwste boek Het verdwenen eiland Kivamba vormt hierop geen uitzondering.

De tweeling Noah en Finn wonen in een oud kasteel waar hun ouders de boel renoveren en hun tante Lara rondleidingen geeft. Wanneer ze per toeval in de kelder op een oude landkaart stuiten is hun nieuwsgierigheid gewekt. Op de kaart staan aanwijzingen om het eiland Kivamba te vinden, een eiland dat de naam heeft onvindbaar te zijn. Samen met hun vriendin Tess weten ze oud ontdekkingsreizigster Lara over te halen om op schattenjacht te gaan. Eenmaal op het eiland blijken ze echter niet de enigen te zijn en wanneer dan ook nog hun tante wordt ontvoerd staan de kinderen er alleen voor. Gezamenlijk zullen ze valstrikken, een vervloekte tempel en een uiterst gevaarlijke tegenstander moeten verslaan om hun tante terug te vinden.

Auteur Michael Reefs zit bepaald niet stil. Vorige maand verscheen het negende deel in zijn Bieb- bende serie, in augustus verschijnt de standalone Het geheim van het Klavertjesplein en in oktober van dit jaar nog zal het tweede deel van De tempeljagers in de winkels liggen. Het verdwenen eiland Kivamba vormt de start van een gloednieuwe serie voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Centraal staan de broers Noah en Finn, hun beste vriendin Tess en hun energieke tante Lara. Dit personage lijkt gebaseerd te zijn op Lara Croft, de beroemde avonturierster uit de Tombraider computergames. Lara mag dan “gepensioneerd’ zijn, ze is het schatzoeken geenszins verleerd. Ze wil haar neefjes en hun vriendin van alles leren en dat pakt ze op een hele eigen wijze aan. Wanneer zij ontvoerd wordt door een oude bekende zetten de kinderen zonder enige aarzeling de achtervolging in.

Het verdwenen eiland Kivamba is één groot avontuur, geschreven met enorm veel vaart en actie op elke bladzijde. Het boek leest eigenlijk als een film en dat is natuurlijk ook een prima truc om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Daarnaast is de schrijfstijl van Michael ook heel toegankelijk en van deze tijd. Het zal niet moeilijk zijn voor de doelgroep om zich te kunnen herkennen in de hoofdpersonen. Bovendien houdt de rijke fantasie van de auteur de lezer beslist aan de pagina’s gekluisterd. Korte hoofdstukken met kleine cliffhangers aan het einde en met een spanningsboog die continu aanwezig is kan het dan ook niet meer mis gaan. Wanneer dit boek uit is wil je direct door met volgende deel. Ondanks dat we daarvoor nog even moeten wachten is er achterin het boek al wel vast een hoofdstuk te lezen van het vervolg, Het mysterie van de gouden feniks.

Wil je als een echte Indiana Jones of een Lara Croft spannende en gevaarlijke avonturen beleven, dan is de nieuwe serie De tempeljagers van Michael Reefs precies wat je zoekt. Het verdwenen eiland Kivamba is helemaal zoals wordt vermeld op de achterkant: een mysterie, een avontuur én een zoektocht!

Lees de recensie op hier.

Recensie De Tempeljagers 1 door Juf Joanne

22 mei 2020

Het verhaal
Het verhaal begint in Nederland. Na de vondst van maskers en een kaart vertrekken Noah en Finn met hun vriendin Tess en hun tante Lara naar Afrika. Ze vliegen naar Madagaskar waar ze diezelfde avond al een eerste avontuur beleven. Je leert aan het begin van het verhaal de personages goed kennen. Het verhaal is grotendeels geschreven vanuit Noah. Hij is de meest bedachtzame van het stel. Tante Lara is eigenlijk een mysterie. Dat maakt het verhaal ook heel leuk om te lezen. Alles wat er tijdens hun reis gebeurt blijft onverwacht en spannend.

De kinderen leren een aantal overlevingstechnieken van tante Lara, zoals vuur maken, knopen leggen en een slaapplaats bouwen, maar dan wordt tante Lara ontvoerd! Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Wanneer ze eenmaal bij de tempel zijn, gebeurt er heel veel in een hoog tempo. Als dat maar goed afloopt!

Mijn mening over het boek
De kaft ziet er al heel mysterieus uit. Je waant jezelf meteen in de jungle. De eerste paar hoofdstukken zijn nog relaxt. Je went aan de schrijfstijl en leert de personages kennen, maar vanaf het moment dat ze in Madagaskar zijn, gaat het tempo rap omhoog. Ze beleven het ene spannende avontuur na het andere. Het boek leest hierdoor heerlijk weg. Je kunt het ook niet wegleggen. Zeker door de beschrijvingen van de personages en de omgeving waarin ze zijn, heb je bijna het gevoel dat je onderdeel van dit verhaal bent. Je wilt doorlezen! Het boek is geschikt voor avonturiers van 10 jaar en ouder. Doordat de hoofdstukken niet al te lang zijn en er geen heel lange zinnen worden gebruikt is dit ook een prettig leesboek voor kinderen die niet veel van lezen houden, maar die je wel aan het lezen wilt houden. Het is ook prettig dat er iets meer regelafstand tussen de zinnen is in vergelijking met andere boeken voor kinderen van deze leeftijd.

De mening van mijn zoon (11 jaar) over het boek
Ik vond het boek heel erg spannend. Er zit heel veel actie en fantasie in. Gelukkig liep het allemaal wel goed af. Ik kijk uit naar het vervolg op dit boek. Deze kinderen en hun tante beleven wel heel spannende avonturen. Op de achterkant staan drie woorden over dit boek: mysterie, avontuur en zoektocht. Nou, dat klopt helemaal!

Jungle Escape
Bij dit boek hoort een website waar je meer kunt lezen over de schrijver, een trailer over het boek kunt lezen, reacties van lezers kunt lezen, de schrijver zelf leest enkele hoofdstukken voor en het leukste (vind ik) van de website: je kunt er een digitale jungle escape spelen. Wat een supertof idee. Al puzzelend krijg je allemaal letters. Die letters vormen samen een woord en dat woord is de oplossing.

Lees snel verder…
Het verdwenen eiland Kivamba is deel 1 van de serie de Tempeljagers. Deel 2 van deze serie, het mysterie van de gouden feniks is verkrijgbaar vanaf oktober 2020. Achterin het boek zie je al een zwart wit tekening van de kaft en kun je het eerste hoofdstuk (althans dat denk ik dat het is) lezen over het nieuwe avontuur van Noah, Finn, Tess en Lara.

Lees de recensie op hier.

Recensie De Tempeljagers 1 door NBD | Biblion

mei 2020

Eerste deel in de serie 'De Tempeljagers'. Tweelingbroers Noah en Finn (13) wonen in het Limburgse kasteel Ravenhorst. Hun avontuurlijke tante Lara (gebaseerd op de vrouwelijke archeologe Lara Croft, hoofdpersoon uit het bekende computerspel Tomb Raider) verzorgt hier rondleidingen. In de kelder van het kasteel vinden ze een kist met oude Afrikaanse maskers en een oeroude landkaart van het verdwenen eiland Kivamba. Noah, Finn en vriendin Tess halen Lara over om hen mee te nemen op avontuur, op zoek naar het mysterie van het verdwenen eiland. Eenmaal in de buurt van het eiland blijken ze niet de enigen die op zoek zijn naar Kivamba. Daardoor wordt het een levensgevaarlijke ontdekkingstocht. Spannend avonturenverhaal vol actie, verteld vanuit het perspectief van Noah. Zes verschillende zwart-wit figuurtjes getekend in versierde kaders vormen afwisselend het begin van een hoofdstuk. Elk getiteld hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Dit houdt de vaart erin. Bovendien leest het makkelijk met eenvoudige tekst, niet te lange zinnen, veel dialoog en boeiende personages. Vanaf ca. 11 jaar. - Ria Scholten-Boswerger

Lees de recensie op hier.

Recensie De Tempeljagers 1 door Gaafvoorkinderen

mei 2020

Al jaren zijn wij fan van kinderboekenschrijver Michael Reefs. Wij zijn er van overtuigd dat hij kinderen weer plezier geeft in lezen. Zijn boeken vinden wij keer op keer bijzonder avontuurlijk, enorm beeldend geschreven en vol fantasie. Kortom: gaaf voor kinderen.

Wat de boeken voor ons extra leuk maken, is het contact met Michael voor verschijning van zijn nieuwste boek. Soms mogen we zelfs voor verschijning ‘meelezen’ of hij houdt ons op de hoogte van het nieuwe verhaal. Zo ook bij De Tempeljagers! De Tempeljagers is een nieuwe serie van Michael Reefs en dit boek is verschenen bij uitgeverij Billy Bones. Volgens ons passen Reefs en Billy Bones uitstekend bij elkaar en we zijn daarom ook zo blij dat ze elkaar hebben gevonden. Gedreven en meer dan enthousiaste kinderboekenvertellers.

Trailer en Jungle Escape
Lange introductie voor een review van het nieuwste boek… en dan volgt de boekbespreking nog niet eens. Want we willen eerst nog even laten weten dat het zo gaaf is dat er een boektrailer is (check https://www.youtube.com/watch?v=2Lw2gzQsiHQ) én wij pal na de boeklancering van De Tempeljagers samen met andere boekbloggers al meededen aan de Jungle Escape. In die tekst lees je ook leuke antwoorden op vragen aan schrijver Michael, zie Zoek de letter.

Deel 1 van de serie: De Tempeljagers
Okay, we pakken het boek met stevige kaft erbij. De cover laat drie jongeren voor een stenen olifantentempel in de jungle zien. Zeer aantrekkelijk en een tikje mysterieus. Op de achterflap lezen we de drie Billy Bones woorden: mysterie, avontuur, zoektocht. Deze woorden, in combinatie met de online boeklancering waarin Michael vertelde dat hij in het boek Lara, bekend uit de games Tomb Raider, op avontuur laat gaan, maken ons nieuwsgierig naar het verhaal. Supergaaf idee trouwens om een gamefiguur op pad te sturen in je boek.

Het eerste hoofdstuk ‘Een mislukte grap’ zuigt je direct het verhaal in. Tante Lara geeft een rondleiding in de kelder van Chateau Ravenhorst en de broers Finn en Noah willen de bezoekers laten schrikken. Ze hebben een spannend plan, maar Lara heeft haar groep hun plannetje al verklapt. Zo mislukt het grapje, maar worden de jongens wel getriggerd om een grootser plan in de kelder uit te denken en publiek te laten schrikken. In hun zoektocht naar speciale effecten om in de ondergrondse tour te verwerken, komen ze bij een oude kist. Samen met hun beste gay-vriendin Tess graven ze de kist uit en ontdekken een versleten schatkaart.

Op zoek naar het eiland
De drie vrienden laten de schatkaart aan Lara zien en haar avontuurlijke gevoel is weer terug. Met z’n vieren gaan ze op reis, op zoek naar het verdwenen eiland Kivamba. De ouders van Noah en Finn denken dat Lara haar neefjes mee op vakantie neemt en hebben geen idee welk groots en meeslepend avontuur zij beleven als zij naar Madagaskar vliegen. De ontdekkingsreis is echt van start als zij eerst in een onderwater tempel naar parel en zoeken en later over een woeste zee naar het eiland Kivamba varen. Vervelend genoeg wordt Lara ontvoerd en gaan Tess, Finn en Noah met z’n drietjes een spannende strijd aan.

Het drietal houdt elkaar mooi in evenwicht, want Tess is een stoere chick die nergens voor terugdeinst en Noah is stiekem bang maar uiteindelijk altijd moedig. Op het eiland ontdekken zij de oude tempel van de olifanten en beleven zij een bijna te bizar verhaal. Ieder detail wordt heel beeldend door Michael omschreven, zodat je er als lezer bijna bij bent. Zo spannend dat je wilt blijven lezen tot de ontknoping.

Boek 2
Even lijkt de ontdekkingsreis vroegtijdig te eindigen, maar – zoals je al kunt vermoeden in een boekenserie – redden Noah, Finn en Tess hun tante Lara en komen zij met z’n vieren weer veilig thuis. Vanaf nu noemen zij zich de Tempeljagers! Na 253 spannende bladzijden – opgedeeld in 39 hoofdstukken - is het boek uit. Wij vinden dat jammer, want we hadden nog wel verder willen lezen over de Tempeljagers. En…. Dat kan. Het eerste hoofdstuk van boek 2 Het mysterie van de gouden feniks is al te lezen. In ‘een spannende vlog’ lezen we direct dat het vervolg nóg spannender is. We kijken uit naar dit boek dat in oktober 2020 zal verschijnen.

Voor 10+
De Tempeljagers is geschreven voor 10+-ers. Onze eigen 11-jarige Pien is niet echt (lees: echt geen) lezer, maar een boek van Michael Reefs wil zij wel doorbladeren (en daarna misschien lezen). Zij ontdekt dat het een boek voor 10+ is, maar er in de flap van het boek al twee beoordelingen van een 8- en 9-jarige staan. “Dus jongere kinderen kunnen het ook lezen!” is haar conclusie. Dat klopt wel, want het avontuur is spannend voor jong en oud. Het ligt natuurlijk aan je leesvaardigheid of je het boek op jonge leeftijd zelf kunt lezen, maar wij weten zeker dat het een prachtig voorleesverhaal is. Juist ook voor juffen en meesters op de basisschool! Doen… en, als je het boek uit hebt, kun je in de achterflap zelf een review schrijven bij ‘dit vind ik van dit boek’. Er is zelfs ruimte om drie vrienden/vriendinnen hun mening over het boek te laten geven. Origineel idee!

Lees de recensie op hier.

Recensie De Tempeljagers 1 door Biebmiepje

12 april 2020

Dit boek is de eerste van een nieuwe serie van duizendpoot Michael Reefs (eerder las ik deel 1 van zijn De Bieb-bende reeks) en het eerste boek van hem dat bij Uitgeverij Billy Bones verschijnt. (Een van mijn favoriete uitgeverijen van kinderboeken; je kunt blind alles van ze lezen!) Is De Tempeljagers: Het verdwenen eiland Kivamba een veelbelovende start van een nieuwe serie avontuurlijke verhalen?

Tweelingbroers Noah en Finn (13) hebben een heel avontuurlijke tante, Lara (gebaseerd op Lara Croft! ). Nadat ze in de kelders van hun kasteel een kist met Afrikaanse maskers en een hele oude kaart hebben gevonden besluit hun tante Noah, Finn en hun beste vriendin Tess mee te nemen voor hun eerste grote avontuur. Ze gaan op zoek naar het verdwenen eiland Kivamba!
Eenmaal daar in de buurt aangekomen blijkt dat zij niet de enigen zijn die naar het eiland willen en dan begint hun gevaarlijke tocht pas net… De tieners komen er zelfs op gegeven moment alleen voor te staan. Zullen ze zichzelf weten te redden? En hun tante?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: wat heb ik zitten genieten van dit mega-spannende avontuur!

Ik werd van begin tot eind meegesleurd in de levensgevaarlijke speurtocht van de moedige broers, hun stoere vriendin en hun toffe tante. Wat zij allemaal beleven! Ik zag het als een Indiana Jones-film voor me! Geweldig!! Ik heb het boek letterlijk in één ruk uitgelezen (het leest ook nog eens heerlijk vlot) en zou het liefst meteen doorgaan met het volgende deel. Zeker een veelbelovende start van een nieuwe reeks dus! WOW!

Lees de recensie op hier.

Recensie De Tempeljagers 1 door Juf Willemijn op All Stars

10 april 2020

De bekende drie woorden van Billy Bones achterop zijn: mysterie, avontuur en zoektocht. Nou, dat zijn ook wel precies de drie woorden waar je dit boek mee moet omschrijven.

Je volgt het verhaal een beetje vanuit de ogen van Noah, hij is wat voorzichtiger dan de rest. Toch overwint hij een paar angsten wanneer ze op reis zijn. Het boek wordt rustig opgebouwd, je leert de personages goed kennen in de eerste helft van het boek. Toch blijft tante Lara een beetje een mysterie. Ze blijkt een man te kennen die met een pistool rondzwaait in de stad waar ze overnachten. De kinderen vinden dit maar wat spannend.

Tante Lara leert de kinderen vuur maken, knopen leggen en een slaapplaats bouwen. Wanneer ze dat in ieder geval onder de knie hebben, gebeurt er iets vreselijks: tante Lara wordt ontvoerd. Het moment dat dat gebeurt is echt een hele spannende scène! Je wilt maar doorlezen, aan het einde van bijna elk hoofdstuk is wel een cliffhanger. Wanneer ze eenmaal bij de tempel zijn, wordt het nog spannender.

“De tempel houdt het niet lang meer vol. Er vallen nu gigantische brokstukken omlaag, die de pilaren verpletteren. Alles beeft. Noah kan bijna niet blijven staan.” p. 101

De tempel zit vol met gevaren. Ze moeten puzzels oplossen om deuren en muren te openen, maar soms wil je dat die deuren gesloten blijven… De enge man met het pistool, Riff, gaf mij de kriebels. Wat een vervelende man was dat!

Ik kon mij in dit boek goed inleven in de personages, doordat Michael Reefs ze zo goed mogelijk beschreef. Ook de omgeving werd zo omschreven dat ik het gevoel kreeg dat ik zelf in de jungle of tempel was. Het boek is echt voor avonturiers, doordat het makkelijk leest is het niet per se voor alleen de goede lezers. Ook kinderen die niet zo van lezen houden, gaan dit verhaal tof vinden. Het is net een spannende film of game!

Achterin het boek lees je alvast een voorproefje van het volgende deel. Het klinkt weer als een groot avontuur.

Lees de recensie op jufwillemijn.wordpress.com

Recensie De Tempeljagers 1 door De Kinderboekentuin

8 april 2020

Gisteren in begonnen, ik kon 'm niet wegleggen. Wat een spannend boek, van begin tot eind! Over twee ondernemende jongens en hun vriendin Tess én avonturiertante Lara. De jongens halen graag een geintje uit, en bij het voorbereiden van hun volgende grap stuiten ze op een verborgen ruimte achter de kelder. Daar vinden ze (na veel graafwerk) een kist met Afrikaanse maskers en een perkamenten kaart. Het blijkt een verborgen eiland te zijn. De jongens gaan samen met Tess en tante Lara op avontuur naar het eiland. Dan blijkt dan écht avonturen beleven wel eventjes héél wat anders is dan wat je in een film ziet. En onderschat ook de vervloeking van zo'n Afrikaans masker niet Ook komen ze oog in oog te staan met een vroegere vijand van tante Lara, is hij misschien ook op zoek naar de tempel op Kivamba? Een tof begin van een spannende nieuwe serie, ik kan nu al niet wachten op deel 2.

Recensie De Tempeljagers 1 door Kirsten van De Kinderboekwinkel

7 april 2020

'De Tempeljagers' van Michael Reefs is een nieuwe serie boeken in de traditie van de bekende 'De Vijf' (minus het clichématige), maar dan in een real life Escape Game.

Reefs weet een drietal uiterst avontuurlijke personages neer te zetten in een aaneenschakeling van instortende gangen, een vervloekte tempel, maskers met krachten - en een schurk met wapen. Een boek dat maar moeilijk weg te leggen is en heel geschikt voor gamers en boek-ontduikers dankzij goeie cliffhangers en een aanhoudende spanningsboog. Maar ook voor de minder geoefende lezer fijn: er is voldoende uitleg en herhaling op z'n tijd. Fijn, eigentijds avontuur!

Net wat toegankelijker dan 'Explorer Academy' (dat vooral een hele volle bladspiegel heeft) en voor liefhebbers van 'Achtervolging' en 'Boy 7'.

Extra fijne bijkomstigheid: hoofdpersoon Tess is gewoon verliefd op een meisje.

Nadeel: je wilt meteen verder lezen in het volgende deel. En ja, dat verschijnt pas in oktober.

Lees de recensie op goodreads.com