Recensies

Lees hier alle recensies over Duister carnaval die zijn verschenen

Home » Recensies Duister Carnaval

Recensie De Bieb-bende 2 op de website grilev.nl.

21 augustus 2014

De Bieb-bende bestaat uit Luca, Sander, Melanie, Roy en Valerie. In het dorp Zuidbaai gaat een legende de ronde dat er in het dorp ooit twaalf ruiters zijn vermoord door de Man met de Bijl. De zielen van deze ruiters zouden nog steeds onder de bibliotheek rondwaren, vandaar dat zij nu de Hemelrijders worden genoemd. Net als bij elke legende gelooft niemand in het dorp dat het waar is, behalve de leden van de Bieb-bende. Zij hebben immers de eerste Hemelrijder weten te bevrijden.

Nu de rust is wedergekeerd storten de leden zich vol overgave op het bouwen van een grote praalwagen voor carnaval. Maar al snel komt het eerste naderende onheil al weer op hun pad. Ze moeten alles op alles zetten om de tweede Hemelrijder te bevrijden. Maar gaat dat wel lukken met zoveel tegenwerking, vooral nu ook Roy zich tegen hen lijkt te verzetten. En weten ze de Man met de Bijl te slim af te zijn? Voor de Bieb-bende volgt een nieuwe epische strijd om de Hemelrijders te redden.

Michael Reefs heeft zichzelf met dit tweede deel overtroffen. Het geheel is nóg spannender en de personages gaan meer de diepte in. Vooral Melanie en Roy worden extra belicht. Je leert steeds meer nieuwe kanten van hen kennen. Maar niet alleen zij gaan meer de diepte in, ook het verhaal zelf. Nieuwe wendingen, karakters die veranderen en daardoor niet meer zijn wie ze leken te zijn; het zorgt ervoor dat je als het ware het verhaal ingezogen wordt. Dat wordt versterkt als Roy zich steeds meer terug lijkt te trekken en de andere leden zich daar zorgen over maken. Want wat is er met hem aan de hand? Is hij nog wel te vertrouwen? De spanning is tastbaar aanwezig.

De Bieb-bende is oorspronkelijk geschreven voor kinderen van 10 tot 12 jaar, maar als volwassene is het geen enkel probleem om op het puntje van je stoel te zitten. Reefs heeft zich duidelijk ingeleefd in de doelgroep. Met de juiste dosering spanning en psychologie heeft hij weer een dijk van een verhaal neer weten te zetten. Op naar deel drie! Michael Reefs is daarnaast met recht een innovatieve auteur te noemen. De Bieb-bende is er niet alleen in boekvorm, online gaat het verhaal gewoon verder. Door QR-codes aan elk hoofdstuk toe te voegen, ontstaat een interactief verhaal waarbij je kan meepraten, extra informatie kan lezen of je voortgang kan delen via social media. Ook bestaat er een app. Hierdoor is de Bieb-bende een groot avontuur om te beleven.

Lees de recensie op grilev.nl

Recensie De Bieb-bende 2 door NBD | Biblion.

18 augustus 2014

Het is bijna carnaval en de vijf vrienden van de Bieb-bende doen mee aan een wedstrijd voor de mooiste praalwagen. Ze bouwen enthousiast aan hun wagen en willen heel graag de eerste prijs winnen. Maar al snel blijkt dat ze ook deze maand een Hemelrijder moeten redden: ze krijgen allemaal dezelfde, akelige droom. Melanie is ervan overtuigd dat ze weer zullen moeten samenwerken, maar Roy wil niets meer van de Hemelrijders weten en trekt steeds meer op met een ander groepje, de Stoere Skateboarders. Hun vriendschap staat op het spel, en dan is er ook nog de mysterieuze tweeling die hen steeds lijkt tegen te werken. Tweede deel van de spannende, vlot lezende reeks 'De Bieb-bende'*. Het vernieuwende aan deze reeks is het interactieve element van de boeken: er is een interactieve website en na elk hoofdstuk kan je een QR-code inscannen (of de code invoeren op de website), waarmee je toegang krijgt tot extra informatie, spelletjes, etc. Je kunt via sociale media laten weten aan welk hoofdstuk je zit en wat je ervan vond en je kunt meepraten over het boek. Jammer genoeg laat de schrijfstijl van het verhaal soms wat te wensen over. Vanaf ca. 10 jaar. - Veerle Willaert

Lees de recensie op biblion.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op de website Fantasywereld.nl.

17 juli 2014

In het dorpje Zuidbaai kent iedereen de Legende van de Hemelrijders. Lang geleden zijn er in dit dorp twaalf ruiters gedood door de Man met de Bijl. Hun geesten dwalen nu volgens de legende rond onder de hallen van de bibliotheek. Hier wachten ze tot ze door vijf kinderen uit de klauwen van de Man met de Bijl worden gered. Niemand gelooft deze verhalen, maar Melanie, Roy, Valerie, Sander en Luca weten wel beter. Zij zijn de kinderen uit de legende en hebben met gevaar voor eigen leven de eerste Hemelrijder weten te redden. Samen hebben ze de Bieb-bende opgericht voor de moeilijke taak die voor hen ligt. Iedere maand zullen ze drie aanwijzingen krijgen om de volgende Hemelrijder te bevrijden. Hiervoor krijgen ze slechts weinig tijd en zullen ze goed moeten samenwerken. Bovendien worden ze tegengewerkt door de mysterieuze bibliothecaresse Angelique en de Man met de Bijl.

Nadat ze de eerste Hemelrijder met succes hebben bevrijd wil de Bieb-bende even niets weten van de legende en hun taak. Vol enthousiasme storten ze zich op het maken van een grote praalwagen voor carnaval. Hiermee hopen ze de eerste prijs mee in de wacht te gaan slepen. Helaas is hun rust van korte duur. Een naderend onheil eist echter al snel al hun aandacht op. Ze moeten hun krachten bundelen om de tweede Hemelrijder te redden. Maar zou het hen wel lukken nu Roy zich plotseling tegen hen lijkt te keren?

Interactieve serie
Duister Carnaval is het tweede deel uit de interactieve boekenserie over de Bieb-bende. In totaal zal de serie uit twaalf delen gaan bestaan. Naast het papieren boek gaat het verhaal ook online verder. Wat de mogelijkheden zijn en hoe dit werkt staat duidelijk in het begin van het boek beschreven. Na het verschijnen van het eerste deel De Legende van de Hemelrijders bleek al snel dat zowel het spannende verhaal als de interactieve aanvullingen een succes waren bij de jonge lezers. Zelfs kinderen die niet zo dol waren op lezen kregen op deze manier weer zin in lezen. De auteur had dus de zware taak om ook deze keer weer aan de ondertussen hoge verwachtingen van zijn lezers te voldoen.

Veranderingen en herkenning
In tegenstelling tot het eerste deel staan er in Duister Carnaval geen illustraties. Persoonlijk vind ik dat jammer omdat die toch wat extra sfeer aan het boek gaven. Zeker als het boek gelezen wordt zonder gebruik te maken van de interactieve extra’s. De cover heeft een nieuwe stijl gekregen, opvallend en erg mooi, waarbij gezegd moet worden dat de dreigende cover van deel één minstens zo mooi is. Het wordt dus afwachten of deel 3 weer een totaal andere cover krijgt of dat het in de stijl gaat blijven van Duister Carnaval.

Kleine veranderingen in de lay-out zorgen ervoor dat dit deel voor de jonge lezer aantrekkelijker is om te lezen. De letters in het boek zijn iets groter dan in deel 1 en er is meer ruimte tussen de regels. Ook de korte en overzichtelijke hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek voor jonge lezers prettig leest. Net als in deel één is de schrijfstijl erg vlot, er worden geen moeilijke woorden gebruikt en de zinnen zijn niet erg lang. Dit past prima bij de leeftijd waarvoor het boek is geschreven. Vergeleken met het vorige deel lijkt het taalgebruik iets eenvoudiger en beter te passen bij de leeftijdsgroep.

Geweldige personages
De Bieb-bende wordt gelukkig niet opnieuw voorgesteld. Hierdoor zit je als lezer meteen al weer helemaal in het verhaal. Voor alle leden van de Bieb-bende is aandacht, maar dit keer is er extra aandacht voor Melanie en Roy. Hoewel het verhaal van Luca met haar grote mond en kleine hartje me meer aansprak was het toch leuk om wat meer over Melanie te weten te komen en haar beter te leren kennen. Haar rust en vertrouwen maakt dat de Bieb-bende het ondanks alle spanning volhoudt en zorgt er voor dat de spanning voor de lezers niet te heftig wordt.

Dat er iets met Roy aan de hand is en hij zich terug trekt maakt waarschijnlijk veel indruk op de lezers. De samenwerking en vriendschap van de kinderen is nodig om hen te kunnen laten slagen voor hun opdracht. De zorgen hierover zijn bij de andere leden van de Bieb-bende voelbaar en begrijpelijk. Hierdoor wordt hun kans op slagen nog kleiner en het boek daardoor des te spannender. Zeker als je deel één gelezen hebt en dus weet wat ze te wachten staat bij het redden van een Hemelruiter. De kinderen hebben dus al wat ervaring en dat gebruiken ze dan ook. Dit maakt het verhaal er extra geloofwaardig door. Het is leuk om over de avonturen en vriendschap van deze vijf zo verschillende kinderen te lezen. Doordat ze hun eigen karakters en vaardigheden hebben zal er voor ieder lezer wel een personage bij zitten om zich mee te identificeren of zich tegen af te zetten.

Volop spanning
De spanning is in het begin van het boek al iets te voelen, maar de kinderen zijn dan met hun hoofd vooral bij school en hun praalwagen. Maar wanneer ze enge dromen krijgen en het niet lukt om de aanwijzingen te vinden, loopt de spanning langzaam maar zeker op. Wanneer het vrolijke carnaval feest omslaat in een duistere aangelegenheidgebeurt er opeens van alles. Het laatste deel zit dan ook vol met adembenemende spanning, actie en wel heel vreemde gebeurtenissen. Als een film zie je tijdens het lezen deze scènes aan je voorbij gaan en wil je alleen maar verder lezen om te weten hoe het afloopt. Tot het eind aan toe weet de auteur de aandacht vast te houden en spanning aan het verhaal te geven. Om dan, als het verhaal afgelopen is, de fantasie en verwachtingen van de lezer te prikkelen met een teaser voor het volgende deel drie: De Tijdwachter.

Conclusie
Met Duister Carnaval heeft Michael Reefs de hoge verwachtingen zeker waar gemaakt. Het boek is een vlot en prettig geschreven verhaal over de vijf kinderen die samen de Bieb-bende vormen. In het boek is er, naast de avonturen die ze beleven, aandacht voor de persoonlijke verhalen van de kinderen. De spanning wordt goed opgebouwd en het einde van het boek is echt zenuwslopend. Voeg daarbij de interactieve extra’s en je hebt een boek dat een lezer die van een spannend boek houdt niet kan weerstaan.

Lees de recensie op fantasywereld.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op de website Boekenbijlage.nl.

18 juni 2014

Deel twee begint in de maand februari: na het bevrijden van de eerste Hemelrijder lijkt alles rustig en de kinderen storten zich vol enthousiasme op het maken van een grote praalwagen voor het carnaval. Daarmee hopen ze de eerste prijs te winnen. Maar wederom zoekt een geest van de Hemelrijder contact met de Bieb-bende. De vijf kinderen moeten hun krachten bundelen om in actie te komen. Elk kind heeft zijn / haar eigen kracht: lef,toekomst,angst, wijsheid en leiderschap. Roy wil echter niet meer meedoen wat de nodige problemen met zich mee brengt. Ook verschijnt er een tweeling op het toneel die iedereen telkens voor de voeten loopt.

Het eerste deel van de Bieb-bende had ik nog niet gelezen voor ik aan Duister Carnaval begon. Het boek begint met een gedicht : “De legende van de Hemelrijders’ waarin staat dat vijf kinderen twaalf zielen moeten redden voor het einde van het jaar. Dit is een goede inleiding voor het verhaal maar het is toch aan te raden om het eerste deel te lezen voor de kennismaking met de figuren uit het boek.

Na het gedicht volgt er een korte uitleg over de QR-codes die achter elk hoofdstuk staan. Deze kan je scannen (er is eventueel ook een cijfercode voor op de website als je niet in de gelegenheid bent om te scannen). Door dit te doen ontvang je extra informatie over het hoofdstuk, de karakters en kan je de hoofdstukken een cijfer geven en vragen stellen. Na de eerste paar hoofdstukken heb ik dit gedaan en vooral na hoofdstuk 1 wel handig omdat daar de hoofdfiguren worden besproken voor als je deel 1 gemist zou hebben. Daarna ben ik er mee gestopt omdat ik het teveel vond afleiden. Als ik in een verhaal zit wil ik doorlezen en niet onderbroken worden. Aan het einde van het boek nog een paar keer gedaan maar voor mij had het geen meerwaarde. Ik denk wel dat voor kinderen, zeker als ze niet veel of niet graag lezen, dit wil een leuke afwisseling vinden.

Het boek heeft korte hoofdstukken, duidelijke zinnen en makkelijk woordgebruik waardoor het geschikt is voor acht jaar en ouder. Het verhaal is qua spanning goed opgebouwd al zijn er vrij veel verwijzingen naar deel 1. Voor de wat oudere lezer kan dit misschien wat vervelend zijn maar voor de jongere lezers is dat juist fijn omdat het daardoor wel begrijpelijker wordt waarom de karakters uit het boek sommige dingen zeggen of doen. Het boek is echt een boek van deze tijd en zeker met de app-extra en de website zal het een breed leespubliek aan trekken.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (11 jaar):

Ik vond het jammer dat ik niet eerst deel 1 heb gelezen en wil eigenlijk dat nog doen en dan deze opnieuw, omdat ik denk dat ik het dan leuker vind en beter snap. Het is wel uitgelegd, ook op de site en via de codes aan het einde van de hoofdstukken maar dat is toch anders dan een boek lezen. Ik vond het verhaal wel leuk, een leuk idee en af en toe best spannend. De hoofdfiguren, de kinderen uit de Bieb-bende , zijn alle vijf heel anders maar toch vrienden die een heel spannend avontuur beleven. Ik vind dat goed gevonden. Dat je best anders mag zijn en elkaar toch leuk vind. De codes aan het einde scannen voor meer informatie is leuk om te doen. Verder zijn de woorden niet moeilijk en de zinnen niet te lang dus is het goed te volgen en leest het lekker vlot. Ik denk wel dat ik de andere delen ook wil lezen om te kijken hoe het afloopt. Je kan denken dat het wel goed komt, omdat er twaalf delen komen en dan moet de Bieb-bende wel blijven bestaan maar ja soms kan een verhaal heel anders gaan en wil je het toch weten.

Lees de recensie op boekenbijlage.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op de website Gaaf voor Kinderen.

2 juni 2014

Gaaf voor Kinderen mocht van kinderboekenschrijver Michael Reefs nog vóór zijn boek verscheen al De Bieb-Bende Duister Carnaval lezen. Dát is speciaal! Ik word direct Duister Carnaval ingezogen en het is moeilijk om het boek weg te leggen. Dat doe ik dus voorlopig ook lekker niet. Ik zit meteen weer in het verhaal, want ik heb het eerste deel van de Bieb-Bende – De Hemelrijders – ook gelezen. Toch ben ik er van overtuigd dat je Duister Carnaval ook zonder problemen kunt lezen als je het eerste boek niet kent. De leden van de Bieb-bende vertellen je namelijk tussen de regels door wat er ‘hiervoor’ is gebeurd. En dat was spannend! Maar Duister Carnaval is, zo mogelijk, nog spannender.

Carnavalswagen

Ik vind het echt wonderbaarlijk hoe dapper de leden van de Bieb-Bende zijn. De Bieb-bende heeft vorige maand een Hemelrijder bevrijd, maar er zijn er meer… ze moeten verder. En dat terwijl ze eigenlijk aan hun carnavalswagen met vuurspuwende draak willen werken. Melanie voelt dat er iets gaat gebeuren. Midden in de nacht na een droom beeldbellen Melanie en Luca met elkaar. Ik citeer: “Melanie? Ja? Denk je dat het allemaal weer opnieuw gaat beginnen?” Vervolgens gaat Melanie gewoon midden in de nacht naar beneden omdat zij daar iets hoort… Ieuwkk, dat zou ik niet durven! Het verhaal is super spannend en het boek leest echt heerlijk weg. Komt dat door de korte zinnen? Gedeeltelijk, maar ik denk ook dat het komt door de levendige omschrijvingen van Michael Reefs. Ik zie precies voor me wat er met de Bieb-bende gebeurt. Wat een mysterieus avontuur! Ik raak er thuis niet over uitgepraat en ik blijf tips lezen van andere lezers via de QR-codes, app of online. Een mooie mix van lezen in een écht boek en toch digitaal bezig zijn. Mijn moeder raakt nieuwsgierig naar dit avonturenboek voor kinderen en start met lezen. Wat blijkt? Volwassenen vinden Duister Carnaval ook gaaf!

Moderne tijd

Zoals gezegd kon ik Duister Carnaval amper wegleggen… Met Duister Carnaval komt een papieren boek ook nog eens online tot leven! Ik zoek aanwijzingen en tips van o.a. mede-lezers via de QR-codes. Een unieke manier van een boek lezen. Dit maakt het boek extra spannend en uniek. De Bieb-Bende is klaar voor de moderne tijd.

Gaaf voor Kinderen vindt het een eer om het boek gelezen te hebben voor het naar de drukker ging, en dat er een quote is opgenomen op de poster!

Lees de recensie op gaafvoorkinderen.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op het blog van Graag gelezen.

29 mei 2014

De Bieb-bende 2: Duister Carnaval van Michael Reefs

'Duister Carnaval' is het tweede verhaal over 5 kinderen die proberen de tweede Hemelrijder te redden. Wat als een rode draad door het verhaal loopt, is dat het belangrijk is om samen te werken en elkaar te vertrouwen. Dan is de kans het grootst dat wat je van plan bent te doen, ook zal slagen. Zo is het ook in het echte leven. Het is een mooie boodschap, die niet vaak genoeg gebracht kan worden.

Nog vóór de inhoudsopgave van 28 hoofdstukken staat een uitleg over hoe je omgaat met de QR-codes die na elk hoofdstuk vermeld staan en wat je er mee kunt doen. Ook zonder smartphone kun je volop genieten van alles wat je aangeboden wordt. Je kunt bovendien een gratis app downloaden van De Bieb-bende, voor Apple en Android. Een aanrader. Het is heel mooi gedaan!

Ik heb ook van het eerste deel genoten en dit deel doet daar zeker niet voor onder. Het is volwassener geworden. Niet in de zin, dat het voor volwassenen geschreven is, maar in de zin van beter doordacht en spannender, beter geformuleerd voor de jeugd. Het leest ook prettiger is mijn mening.

Nog even een opsteker voor diegenen die zelf geen smartphone of laptop ter beschikking hebben: (er zijn helaas kinderen die het niet zo breed hebben) het verhaal is heerlijk te volgen zonder dat. Alle extra's zijn extra's, maar maken wel dat de serie meer bij deze tijd hoort. Ook wanneer een ouder iemand het boek gewoon als boek wil lezen, heeft hij/zij daar ook veel plezier in.

Het spannende einde doet al weer uitkijken naar het volgende deel: 'De Tijdwachter'.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren.

Lees de recensie op graaggelezen.blogspot.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op het blog van Boekenwurm en Pleeg.

26 mei 2014

De Bieb-bende gaat verder

Melanie, Luca, Valerie, Sander en Roy zijn vrienden en vormen samen de bieb-bende. De vrienden zijn bezig met het bouwen van een praalwagen voor de carnavalsoptocht. De vorige maand hebben ze een spannend avontuur beleefd. Iemand die verder door niemand gezien kon worden hebben ze gered, het was een, Hemelrijder.

Ze hebben allemaal speciale krachten. Sommige kinderen van de bende hebben dezelfde droom. Er gebeuren erg vreemde dingen. Melanie is ervan overtuigd dat ze deze maand opnieuw samen sterk moeten zijn om de tweede Hemelrijder te redden. Ze denkt dat ze zo kunnen ontkomen aan de man met de Bijl. Het is vreemd omdat Roy zich tegen de bende keert. En wat is er met die geheimzinnige tweeling aan den hand? Dan is daar de dag van de carnavalsparade. Alle wagens verzamelen op het schoolplein. De Bieb-bende klimt in de draak en de vader van Melanie bestuurt de tractor die hun draak zal trekken. Ze hebben aanwijzingen gekregen van een Hemelrijder. Ze weten dat ze deze Hemelrijder moeten helpen bevrijden. Maar wat moeten ze doen? Lukt het ze om de tweede Hemelrijder te bevrijden? Lees het in dit avontuurlijke, fantasierijke boek.

De Bieb-bende is helemaal klaar voor de moderne tijd. Met QR-codes bij ieder hoofdstuk, gaat het verhaal online verder. Praat mee over de verhaallijn, lees extra informatie en deel je voortgang via Facebook, Twitter of Google+. Een uniek concept, waardoor je het avontuur op een geheel nieuwe manier beleeft. Daarnaast is er een gratis app te downloaden om de Bieb-bende op de voet te volgen en hun uitdagingen aan te gaan.

Ik vond de Bieb-bende een geweldig boek. Michael heeft veel fantasie en hij neemt je mee in het verhaal. Een pareltje.

Lees de recensie op boekenwurm-en-pleeg.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op de site ikvindlezenleuk.nl.

27 april 2014

Recensie van Mathilde
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ - goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het verhaal leek me spannend en ik heb het boek gekregen van de schrijver om een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, fascinerend, leuk, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van de schrijver om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend verhaal waar je vanaf de eerste bladzijde middenin zit. Je blijft lezen, want je wilt weten hoe het verhaal verder gaat. Aan het einde van elk hoofdstuk staat een QR-code. Met een smartphone (als je die niet hebt kun je een code intypen op de website van de bieb-bende) krijg je zo meer informatie over het hoofdstuk. Je kunt ook aangeven wat je van het hoofdstuk vond en met andere kinderen praten over het boek. Hierdoor wordt het lezen van het boek interactief. Je kunt je ervaringen delen met je vrienden. Van het eerste boek De legende van de hemelrijders is ook een app gemaakt (de Bieb-bende, voor Apple & Android). Hierin kun je bijvoorbeeld spelletjes doen en meer te weten komen over de kinderen uit de bieb-bende.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de hele bieb-bende willen ontmoeten en meer willen weten over hun avonturen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel uit de serie over de bieb-bende. Deze serie zal bestaan uit in totaal 12 boeken. Het boek is goed te lezen zonder deel 1, maar ik denk dat het leuker is als je eerst het eerste boek hebt gelezen. Dan weet je meer over de bijzondere krachten van de kinderen van de bieb-bende en waarom zij uitgekozen zijn om de Hemelrijders te helpen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel ontzettend benieuwd geworden naar wat er in het eerste boek is gebeurd. En ik wil graag weten hoe het verhaal verder gaat
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende verhalen waarin ook vreemde dingen voorkomen.

Lees de recensie op ikvindlezenleuk.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op het blog van Wie schrijft die blijft.

24 april 2014

Michael Reefs benaderde mij met de vraag of ik zijn nieuwe boek wilde recenseren. Ik vond een leuke uitdaging om eens een jeugdboek te lezen en te recenseren, dat had ik namelijk nog nooit gedaan. Nog leuker is dat twee van mijn kinderen binnen de doelgroep vallen qua leeftijd. En jawel, ik kreeg meteen enthousiaste reacties toen ik vroeg of zij het boek ook zouden willen lezen.

Het boek is het tweede deel uit de serie over de Bieb-bende. Het gaat over dezelfde groep van vijf kinderen, die zich de Bieb-bende noemt. In deel 1 hebben zij één van de Hemelrijders bevrijd en ook in deel 2 moeten ze alle zeilen bij zetten om weer een Hemelrijder te kunnen helpen. Eigenlijk zijn de kinderen nog aan het bijkomen van hun vorige avontuur. Ze zijn druk bezig met het maken van een praalwagen. Het is bijna carnaval en er is een wedstrijd wie de mooiste praalwagen heeft gemaakt. De pret wordt echter minder als de kinderen vreemde dromen krijgen. Dezelfde droom wel te verstaan. Vraagt de tweede Hemelrijder op deze manier om hun aandacht? Roy vindt het maar niets en trekt zich steeds verder terug uit de groep. Maar hoe kunnen ze zonder hem op zoek gaan naar de tweede Hemelrijder? De verschillende talenten van elk kind zijn juist zo hard nodig! De gebeurtenissen volgen elkaar nu snel op. Wat hebben die drie leeuwen te betekenen? En wat heeft het Holi-festival met dit alles te maken? En waar komt het zo plotseling vreemde gedrag van tweeling Hannah en Laura vandaan?

“We horen bij elkaar vanwege onze eigenschappen: lef, toekomst, kennis, angst en leiden. Als we er maar vier hebben, zijn we niet compleet.”

Het verhaal is spannend en vlot geschreven. Het taalgebruik is goed te begrijpen voor een 8 – 13 jarige. Ik vond het verhaal niet erg geloofwaardig (dit ligt voor een deel aan het genre), maar ik denk dat dit voor een kind helemaal niet belangrijk is. Dat kind gaat op in de fantasiewereld die gecreëerd wordt en taalt niet naar geloofwaardigheid. In het begin vond ik het lastig om het verhaal te plaatsen. Ik ken het eerste deel uit de serie niet en ik miste echt dat stukje voorkennis. Ik raad dan ook aan om de delen niet los van elkaar, maar netjes op volgorde te lezen. Het grootste pluspunt van dit boek is wat mij betreft de vernieuwende factor. De website, de app en vooral de QR-codes, hoe leuk is dat! Lezen wordt een totale beleving! Hoe vaak hoor ik mezelf niet zeggen tegen de kinderen: “Pak maar eens een boek in plaats van dat eeuwige gehang achter een schermpje.” En zie daar: een boek waar schermgebruik geoorloofd is! Ik voel in de verte aankomen dat mijn moederlijk gezag ondermijnd gaat worden…;-) Ik denk dat deze interactieve aanpak voor de jeugd, snel en interactief als zij is, een goede stimulans is om een boek uit de kast te pakken. Tel daarbij op dat het verhaal spannend en gemakkelijk leesbaar is, en je hebt een succes! Klein puntje van kritiek is dan toch dat de meeste kinderen van acht jaar nog geen smartphone hebben en dus niet helemaal zelfstandig hiermee aan de slag kunnen. Deze kinderen kunnen overigens wel via de site nog aan dezelfde informatie komen.

Conclusie: door het vernieuwende en interactieve karakter heeft het boek echt potentie om een hit te worden bij de jeugd.

Lees de recensie op wieschrijftblijft.wordpress.com

Recensie De Bieb-bende 2 op de site van Bookbabbles.

7 april 2014

Het is februari, een nieuwe maand en een nieuwe Hemelrijder om te redden. De Bieb-bende, bestaande uit 5 kinderen zijn op school druk bezig met Carnaval. Het maken van een prachtige praalwagen om de optocht mee te winnen. Roy is alleen helemaal klaar met de groep, die stomme hemelrijders wil hij niet meer redden en hij zondert zich af. Wat is er toch met hem aan de hand dat hij zo raar doet? Voor eind van de maand moet de tweede Hemelrijder gered worden, maar wie is hij? En hoe? Ze zijn allemaal hun gave kwijt, en waar blijven die aanwijzingen nu? Nu Roy ook nog eens niks meer met ze te maken wilt hebben, kunnen ze de tweede Hemelrijder dan wel redden?

Dit is het tweede deel uit de Bieb-bende serie. Deel één werd voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van Luca, ik vond het daarom ook geweldig toen ik erachter kwam dat dit deel geschreven werd vanuit Melanie. Een ander perspectief, een andere ‘hoofdrol’ naast de hele groep. Het verhaal komt gelijk goed op start. Wat ik vooral geweldig vind in dit deel, is dat Michael niet al te veel herhaalt wat er in het eerste boek gebeurd is. Iets wat je in veel andere series wel tegenkomt. Er wordt door de kinderen zelf kort teruggeblikt, waardoor je toch een klein beetje herinnert wordt aan de redding van de eerste Hemelrijder.

Ook dit verhaal zit weer spannend in elkaar. Deel 1 heeft iets meer spanning door het hele verhaal, waarbij het hier opvalt dat het vooral tegen het einde écht heel spannend wordt. Ook het gedrag van Roy kan herkenbaar zijn voor deze leeftijd. Kinderen gaan hun eigen weg kiezen, iets dat Roy ook duidelijk deed.

Een geweldige tweede deel die perfect aansluit bij deel één. Een must-read voor alle kinderen. Een dikke 4.5 hartje, wel verdiend!

Lees de recensie op www.bookbabbles.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op het blog Hou van Boeken.

30 maart 2014

De cover is prachtig getekend met zeer levendige kleuren die de sfeer van het verhaal weergeven. Een pluim voor tekenaar Robin Keijzer.

Na elk hoofdstuk staat weer de gekende QR-code. Vooraan in het boek staat uitgelegd hoe die werkt en wat je op de pagina vindt met de code. Niet getreurd als je geen smartphone hebt, het kan ook zonder. Ik heb al een kijkje mogen nemen op de pagina en ik kan vertellen dat het er heel mooi uitziet. Je kan een stem uitbrengen op het hoofdstuk en Michael leest zijn favoriete stukje uit het hoofdstuk zelf voor. Kan het nog cooler?

Ik vind de schrijfstijl van Duister carnaval beter dan in het eerste boek. Minder lange zinnen en eenvoudigere zinswendingen. Ook de rode draad in het verhaal en de samenhang die daaraan verbonden zit. Het leest gewoon vlotter.

Het plot is zeer goed en de menselijke kant van de kinderen wordt niet uit het oog verloren. De problemen waarmee Roy te kampen heeft zijn helaas voor heel wat kinderen herkenbaar bij zichzelf of bij een vriendje. Ze leren aanvoelen hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

De engere scènes, spannende scènes en meer gevoelige scènes wisselen mekaar af. De boog staat niet constant gespannen, dit zou te intens zijn voor veel kinderen. Er wordt ook heel wat overgelaten aan de fantasie en het voorstellingsvermogen van de kinderen. Soms weet je als lezer al iets dat nog niet uitgesproken wordt in het boek. Kinderen genieten daarvan om dat dan uit te spreken. Zo zitten ze meer in het verhaal. Zeker als later blijkt dat ze het bij het rechte eind hadden.

De spanning wordt op het einde van een hoofdstuk opgebouwd en laat de kinderen vaak op een hoogtepunt achter. Zet aan om verder te lezen. Het stuk in het doolhof vind ik het allerspannendste. Heeft een hoog Indiana Jones gehalte, echt super, zo filmisch geschreven. Of lijkt wel uit een game te komen.

De legende van de Hemelrijders vond ik al super maar nu ik dit gelezen heb, nog beter. Michael Reefs heeft duidelijk vooruitgang gemaakt in zijn schrijven. Het is nog meer afgestemd op kinderen. Ik ben benieuwd naar het volgende deel, ‘De tijdwachter’.

Lees de hele recensie op houvanboeken.blogspot.be