Recensies

Lees hier alle recensies over Bram en de Orde van Avalon die zijn verschenen

Home » Recensies

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Connie's Boekenblog

7 december 2018

Dit deel is prima los te lezen door de korte terugblik in het boek en de vele nieuwe avonturen die Bram ook in dit boek weer beleefd. Voor de lezers die deel één al gelezen hebben is het erg leuk om weer over Bram te lezen en voor nieuwe lezers is het een aangename kennismaking. Bram is een sympathieke hoofdpersoon die weliswaar allerlei avonturen beleeft en heel dapper is maar tegelijkertijd ook gewoon bang kan zijn en zijn twijfels heeft. Een geloofwaardige mix tussen het verlangen naar avonturen en angst die verlamt. Zodat de jonge lezers zich makkelijk met Bram kunnen identificeren. Ideaal voor jonge lezers door de ruime lay-out, de korte zinnen en niet te moeilijke woorden. De toevoeging van de QR codes geeft het daarbij iets speciaals wat helemaal bij deze tijd past.

Samen met Bram kan de jonge lezer de hele wereld rondreizen en spannende magische avonturen beleven. Magie, raadsels, gevaren en een eeuwenoud genootschap zorgen voor hierbij veel leesplezier. In dit boek krijgt Bram te maken met een gevaarlijke magische orde die op zoek is naar de vijf stukken van een bijzondere steen. De vijf stukken waren ooit samen de magische steen waar het zwaard van koning Arthur in stond. Als de stukken weer bij elkaar komen geeft dat de orde van Avalon ongekende macht. Deze macht willen ze gebruiken om het verborgen gelegen Avalon te veroveren en daarna de rest van de wereld. Ze zijn gemeen en hard en bereid om iedereen die ze tegenwerkt te vermoorden. Toch probeert Bram dit en zet zo zijn leven op het spel.

Dit brengt Bram naar verre landen en in bloedstollend gevaarlijke situaties. Hierbij spelen toevalligheden die goed uitpakken en hulp die steeds op tijd verschijnt een te grote rol om nog heel overtuigend te zijn. Bram miste zijn vriendin van deel één heel erg en hij is dan ook heel blij dat ook bij deze avonturen Mei-Lin weer van de partij is. Het is alleen jammer dat de rol van Mei-Lin zo dominant is dat Bram wat dreigt weg te vallen in het verhaal. Maar gelukkig komt Bram in het laatste deel van het boek weer meer tot zijn recht. Mei-Lin is niet alleen een goede vriendin van Bram maar kan hem en de lezer ook nog veel leren over het reizen met de dozen. En dat is niet alleen leuk om te lezen maar maakt je ook nieuwsgierig naar wat er in de komende boeken nog onthuld zal worden.

Naast hulp van Mei-Lin heeft Bram in dit boek ook hulp van zijn oma en vader die deze keer precies weten waar hij mee bezig is. Het is mooi om te lezen hoe trots zijn vader op hem is en hoe jammer zijn vader het vind dat hij de gave van het reizen niet heeft. Dit maakt Bram toch wel heel speciaal net als door de nieuwe opzienbarende dingen die zijn oma hem leert. Maar dat vader en oma zonder al te veel zorgen een kind alleen op pad laten gaan naar verre en levensgevaarlijke bestemmingen vind ik absoluut ongeloofwaardig. Gelukkig maken de spannende avonturen, de leuke personages en de vlotte schrijfstijl dat dit het leesplezier niet in de weg staat.

Wat ik erg leuk vind in het boek is dat er er bij alle spannende en magische avonturen in het boek ook plaats is voor de moderne techniek. Het is een prima mix van magie en moderne hulpmiddelen die heel reëel overkomt. Hierbij helpen ook de sprekende illustraties om het verhaal goed over te brengen. Het is knap gedaan hoe kleine details een plaatsje krijgen in het boek. Bram tekende altijd bijvoorbeeld al graag dieren en in dit boek komt er een speciaal diertje dat hem helpt tijdens het reizen. En zo zijn er meer voorbeelden in het boek te vinden waarvan een aantal ongetwijfeld in de volgende boeken terug zullen komen. Naast de cliffhanger aan het einde is ook dat een goede reden om uit te zien naar nieuwe avonturen van Bram.

Lees de recensie op conniesboekenblog.nl

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Edith van Hebban.nl

2 december 2018

Bram draagt een steentje bij

Heb je zin om deze kerstvakantie op reis te gaan? Vraag dan aan de kerstman het boek Bram en de Orde van Avalon. Haal bij de Witgoedwinkel de grootste doos die er is (bijvoorbeeld van een Amerikaanse koelkast) en zet die in je slaapkamer neer. Leg er een heerlijk fleece dekentje in, zorg voor genoeg bevoorrading (dat is meestal rond de kerstdagen geen probleem) en stap driemaal per dag eventjes met je boek in de doos. Het verhaal bestaat namelijk uit 42 heel korte hoofdstukjes, dus je bent er precies een hele kerstvakantie mee zoet.

Sinds een tijdje woont Bram met zijn ouders en zusje bij oma in een groot landhuis. Het is bijna kerst en de tuin ligt bedekt onder een dik pak sneeuw. Na het versieren van de kerstboom gaat Bram met zijn vader even lekker buiten spelen. Nu de andere familieleden hen niet kunnen horen onthult Brams vader een geheim; in een oude ruïne in Schotland ligt een schat verborgen en vader denkt dat Bram die wel kan vinden. Nu denk je misschien hoe komt zo’n jongen in zijn eentje in Schotland terecht? Dat is voor Bram geen probleem. Bram reist namelijk via kartonnen dozen de hele wereld over. Hij heeft al eerder op die manier een heel spannend avontuur beleefd, Bram en het zoldermysterie.

In Schotland gaat Bram op zoek naar de magische steen van koning Arthur. Helaas is Bram niet de enige die deze bijzondere steen wil hebben. De ‘Orde van Avalon’ wil met de steen de hele wereld veroveren. Omdat de steen in stukken is opgesplitst moet Bram veel reizen om de steen compleet te maken. Met de Orde op zijn hielen reist Bram naar India, Colombia en Thailand. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Mei-Lin.

In het verhaal vind je onder andere de volgende thema’s terug: goed en kwaad, moed, vriendschap, reizen, magie, legendes en moderne technologie. Door het veelvuldige gebruik van camera’s, drones, telefoons en vertaalcomputers laat Reefs ons zien hoe onze moderne technologie in het leven van kinderen verweven is. Het mooie is dat Reefs ondanks al deze moderne snufjes ook de fantasie van de kinderen weet te prikkelen. Dit doet hij door de kinderen kennis te laten maken met legendes (koning Arthur) en oeroude magie.

Het boek ziet erg goed verzorgd uit. De kleurrijke omslag en enkele zwart-witte paginagrote illustraties in het boek zijn gemaakt door LukeShure. De overige illustraties zijn verzorgd door Shutterstock. Elke eerste pagina van een nieuw hoofdstuk is versierd met een grote geheimzinnig uitziende boom. De hoofdstuktitels zijn in mooie grote sierlijke letters geschreven. Het is haast een feestje om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Voor kinderen die moeite met lezen hebben zal dit zeer prettig zijn. In het boek vind je ook enkele QR-codes. Wanneer je die met je smartphone scant kom je op een informatiepagina terecht met interessante weetjes.

Het thema van De Kinderboekenweek 2019 is ‘Reis mee!’. Tien dagen lang kunnen kinderen op school, in de bibliotheek en de boekhandel mooie reizen maken en spannende avonturen beleven. De boeken van Bram sluiten hier natuurlijk ontzettend goed bij aan. Er werd mij ingefluisterd dat Bram opnieuw op avontuur gegaan is. Als Bram op tijd terug is zal deel drie, Bram en de bliksemjagers, op tijd voor De Kinderboekenweek verschijnen. Ik kijk er naar uit!

De boeken van Bram zijn voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ze zijn niet alleen maar fijn om zelf te lezen, ze lezen ook nog eens heerlijk voor. Voor de aankomende Kinderboekenweek zouden de boeken als leidraad kunnen dienen voor een spetterend Kinderboekenfeest op school.
- In drie verschillende klassen wordt een deel uit de serie voorgelezen.
- In elk deel komen 3 of 4 landen voorbij.
- Als het boek uit is kiezen de kinderen in groepjes elk een land uit en gaan hier mee aan de slag. Ze maken mooie collages over het land, zoeken bijpassende voorwerpen, muziek, kleding en recepten van lekkere hapjes.
- Tijdens de Kinderboekenweek wordt de aula of gymzaal omgetoverd en presenteren de kinderen hun project. De kinderen staan verkleed als bewoner van het land achter een tafeltje/ kraampje. Het kraampje is helemaal aangekleed in de stijl van het land. Ook worden er bijpassende hapjes en drankjes verkocht/ uitgedeeld.
- De muzikale kinderen kunnen optredens verzorgen met muziek uit alle landen.
- Er kan ook een voorleeswedstrijd https://www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/ worden georganiseerd. Waarbij elke deelnemer een stukje uit een boek van Bram voorleest. Het is leuk om hierbij alle landen aan bod te laten komen. Tijdens het voorlezen kunnen op het digibord foto’s getoond worden van de plaatsen die Bram bezocht heeft.
- Omdat Bram via dozen de hele wereld over reist, kan er een grote doos van karton bij de ingang van de aula worden neergezet. Wanneer de kinderen, hun (groot) ouders en andere feestgangers door deze doos lopen, komen ze in de wereld van Bram terecht!

Lees de recensie op hebban.nl

Recensie Bram en de Orde van Avalon door NBD | Biblion

november 2018

Tweede deel over de avonturen van de 10-jarige Bram, die de gave heeft om via dozen over de hele aardbol te reizen (zie eerste deel: 'Bram en het zoldermysterie'*). Deze keer reist Bram naar een kasteelruïne in Schotland, op zoek naar de magische steen waar koning Arthur ooit zijn zwaard uittrok. De steen is echter opgesplitst in vijf stukken die over de wereld verspreid liggen. Tijdens zijn zoektocht stuit Bram op de magische Orde van Avalon, die ook op zoek zijn naar de krachtige steen, om die te misbruiken voor wereldmacht. Bram probeert, met gevaar voor eigen leven, te voorkomen dat de Orde zijn doel bereikt. Avontuurlijk verhaal met magische elementen en technische snufjes. Het vlotte taalgebruik en de vele acties maken het verhaal spannend tot het einde. Bevat enkele grote stripachtige illustraties in grijstinten. Via de te scannen QR-codes krijg je extra informatie. Het verhaal eindigt met een cliffhanger als aanzet voor deel drie. Een met vaart geschreven verhaal voor een brede doelgroep vanaf ca. 9 jaar.

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Quillscene

2 oktober 2018

Vorig jaar kreeg ik de kans om het nieuwste boek van Michael Reefs, ‘Bram en het Zoldermysterie’, te lezen voordat het boek verscheen. Dit jaar kreeg ik een berichtje met de vraag of ik ook deel twee wilde recenseren en gelukkig liet mijn agenda het toe om daarop ja te zeggen. Want jongens… Als je al dacht dat het eerste deel spannend en fantastisch was, dan is dit tweede deel kosmisch goed! Dit keer wordt Bram meegezogen in één van de oudste legendes die er bestaat: de legende van koning Arthur en het geheimzinnige eiland Avalon. Laat dat nu net één van mijn favoriete mythes zijn.

Bram wordt geconfronteerd met een nieuwe groep slechteriken die misschien zelfs nog een tikkeltje erger is dan die duistere Zoldermystici uit het eerste deel. Opnieuw gebruikt hij het dozennetwerk om de hele wereld rond te reizen en leert hij een nieuwe gave te gebruiken dankzij zijn oma. Wat die gave is? Dat ga ik niet verklappen, maar ik vind het enorm goed gevonden van de schrijver. Ook wordt het personage van Lauriël uitgediept met een backstory die je niet meteen verwacht maar die wel gewoon perfect als een puzzelstukje in de verhaallijn klikt.

De cover past zeer goed bij het verhaal en ook de tekeningen die hier en daar de tekst afwisselen en het verhaal versterken, zijn weer prachtig uitgevoerd. Bovendien is de eerste bladzijde van elk hoofdstuk voorzien van een mooi binnenwerk waardoor het boek meteen als een stukje kunst aanvoelt.

Het verhaal leest enorm vlot en zit zo vol met onverwachte spannende twists, dat het soms heel moeilijk is om het boek weg te leggen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, eindigt het boek op een vreselijk spannende cliffhanger waardoor je liefst van al gewoon meteen in deel drie wil beginnen. Dus Michael: schrijven is de boodschap! Want ik ben héél nieuwsgierig wat er nu met Bram gaat gebeuren…

Lees de recensie op quillscene.wordpress.com

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Boeklovers

2 oktober 2018

S-P-A-N-N-E-N-D!

In mijn ogen is het niet zo evident om een kind aan het lezen te krijgen. Maar ik heb nu een aantal boeken van Michael Reefs gelezen en ik denk dat hij met de avonturen rond Bram en zijn Bieb-bende-reeks hét antwoord heeft om lezen tot een plezier te maken.

Net zoals in Bram en de zoldermystici maakt deze jonge kerel in het nieuwe verhaal, Bram en de Orde van Avalon, weer onvoorstelbaar nieuwe avonturen mee samen met Mei-Lin. Met zijn onuitputtelijke fantasie brengt hij de nodige humor in het verhaal en met de reizen per doos blijft de spanning opbouwen. Zelfs ik als volwassene had moeite om het boek neer te leggen om iets anders te gaan doen. En wat een coole oma heeft Bram, die hem ook nog eens zonder sterrenstof leert reizen.

De auteur heeft met Bram en de Orde van Avalon een waardige opvolger neergepend dat menig jong lezertje urenlang leesplezier bezorgt. En misschien gaat deze wel eens stiekem op zolder kijken of er geen lege dozen staan waar hij/zij mee zou kunnen reizen.

Voor Vlaanderen is Marc De Bel dé jeugdschrijver bij uitstek, in Nederland is dat met verve Michael Reefs. Met als enige uitzondering dat Michael nog een stapje verder gaat met zijn interactiviteit die je net dat extraatje meer geeft om nog geïnteresseerder te raken in de onderwerpen die in zijn boeken aan bod komen.

Rating: 4,5/5

Lees de recensie op boeklovers.wordpress.com

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Ikvindlezenleuk

27 september 2018

Mening over het boek
Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)

Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven. In mei heb ik het manuscript ook al gelezen

Wat vind je van het boek?
★★★★☆

Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen

Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend

Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure

Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er staan maar een paar illustraties in het boek en ze laten een stukje uit het verhaal zien

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven

Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Bram

Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Bram en Mei-Lin ontmoeten. Het zou me best leuk lijken als ik met een doos mag reizen naar een andere plek

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Nederland, Schotland en India

Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal vol actie en verrassingen

Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel in de serie over Bram

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Lees de recensie op ikvindlezenleuk.nl

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Kinderboekenjuf

19 september 2018

Het verhaal

In Bram en de Orde van Avalon is Bram zijn vorige avontuur via de dozen nog niet vergeten. Hij heeft zijn moeder moeten beloven dat hij niet meer zal reizen en daar baalt hij wel van. Als zijn vader hem op een avond apart neemt en hem vraagt via de dozen te reizen, is de verbazing dan ook groot. Brams vader heeft een schat gevonden in Schotland en hij denkt dat het Bram Bram en de Orde van Avalonzal lukken die schat te vinden. Bram ziet een nieuw avontuur wel zitten en gaat op pad.

In Schotland blijkt dat het niet gemakkelijk is om in de kasteelruïne te komen. En binnenin de ruïne blijkt het ook niet veilig. Wie zijn die vader en zoon in witte mantels? En wat hebben die vuurvliegjes met de schat te maken?

Eenmaal veilig thuis blijkt dat zijn avontuur nog niet afgelopen is. De steen en de rode doek die hij mee heeft genomen knagen aan hem en Bram besluit op zoek te gaan naar antwoorden in de geheime kamer van zijn oma. Later die nacht neemt zijn oma hem ook nog mee op reis om wat meer over haar verleden te vertellen. Dit loopt alleen niet zoals ze gedacht hadden, ook hier verschijnen die enge mannen in witte mantels. Zal het ze lukken om veilig terug thuis te komen? En hoe kan het dat Bram bij Mei-Lin uit komt?

Om de Orde van Avalon voor te zijn en het mysterie rondom de stenen op te lossen, reizen Mei-Lin en Bram naar India. Zal het Bram en Mei-Lin lukken om de stenen te vinden en de Orde voor te blijven? En wat heeft Jacob, de zoon van de leider van de Orde, hiermee te maken?

Recensie

Het is magisch hoe Michael Reefs een serie perfect in elkaar weet te vlechten. In deel 1 heeft Bram de gemene Lauriël verslagen en in deel 2 vertelt oma dat het haar dochter was die ze achter heeft moeten laten… Het is, net als bij de Bieb Bende, bijzonder hoe de details keer op keer kloppen.

Michael, wist jij tijdens het schrijven van deel 1 al dat Lauriël de dochter van oma was? Of heb je dit pas tijdens deel 2 bedacht? En kun je al verklappen of er een deel 3 komt en Lauriël hier een rol in speelt?

‘Ik wist inderdaad al tijdens het schrijven van deel 1 dat Lauriël de dochter van oma was. Als je tussen de regels door leest, kun je dit zelfs al weten. Dat wordt aan het einde van deel 1 een beetje verklapt. Veel mensen vonden dat uiteindelijk en wisten niet of het waar was. Door het uitgebreide verhaal in deel 2 weet je het dus nu wel zeker. Ik besteed altijd veel aandacht aan de personages in mijn boeken en probeer ze telkens belangrijk te maken, hoe klein ze ook zijn. In deel 3 heeft Lauriël een nieuw plan. Dankzij Bram is ze nu dichter bij haar doel dan ooit. En ook de vriendinnen van oma hebben hier iets mee te maken.’ – Michael Reefs –

Wat genieten is, is hoe Bram steeds wegdroomt in allerlei fantasieën.

‘Bram kan een lach niet inhouden. Hij heeft zich weer eens gek laten maken door zijn fantasie.’

Ik denk dat verschillende kinderen zich hierin zullen herkennen en vind dit zelf een heerlijke stimulans voor de beeldvorming van het verhaal. De prachtige voorkant en de paginagrote illustraties van LukeSure helpen ook goed mee aan de beeldvorming.

Bram en de Orde van Avalon

Ik vind het ook bijzonder hoe Michael de omgeving van locaties zo weet te schetsen, dat jij als lezer een goed beeld kunt vormen van de omgeving waarin Bram zich bevind. Op deze manier ben je, net als Bram, tijdens het lezen een kleine wereldreiziger en reis je mee naar Schotland, Thailand, India en Colombia.

Michael, hoe lukt het jou als schrijver om de locaties waarheen Bram reist zo goed te omschrijven? Ben je op al deze plekken zelf geweest?

‘Ik maak veel gebruik van Google Maps en probeer zoveel mogelijk interessante weetjes op internet te vinden. Ook volg ik op Instagram hashtags, van mensen die toevallig in de buurt van mijn locaties op vakantie zijn. Op die manier krijg ik een mooie indruk van die gebieden. Dat heb ik vooral veel bij de kerk in Colombia gedaan. Zo kwam ik er ook achter dat er bij die kerk ‘s avonds een spectaculaire lichtshow te vinden is. En dat moest uiteraard ook in het boek!’ – Michael Reefs –

Net als de andere boeken van Michael Reefs bestaat ook dit boek uit korte hoofdstukken die prettig weg lezen. Ik kan dit boek aanraden aan alle avonturiers en fantasten vanaf groep 5.

Lees de recensie op kinderboekenjuf.nl

Recensie Bram en de Orde van Avalon door Kwante in Wonderland

24 augustus 2018

Ik vind zowel de cover als de illustraties in het boek echt ontzettend mooi. Ze geven precies de juiste sfeer weer die je krijgt tijdens het lezen van de spannende avonturen van Bram.

In Bram en de Orde van Avalon zijn we een paar maanden verder en is iedereen net pas bijgekomen van zijn vorige avontuur met de Zolderschimmen. Brams moeder is zelfs zo geschrokken dat ze het verboden heeft om nog met de dozen te reizen maar Brams vader denkt daar iets anders over.

Hij zou het liefst zelf ook door de dozen reizen maar kan dit tot zijn grote spijt niet. Hij is ontzettend benieuwd naar de geheimen die zijn moeder, Brams oma, heeft en is stiekem op onderzoek uitgegaan samen met de oom van Bram. Wanneer Bram hierover hoort is hij best teleurgesteld. Tot zijn vader hem vertelt dat hij naar Schotland moet reizen via de dozen om op zoek te gaan naar een schat.

Wanneer Bram hiermee instemt komt hij terecht in een heel nieuw avontuur en terwijl hij steeds meer ontdekt over de schat komt hij ook achter de geheimen van zijn oma.

Niet alleen zijn vader en zijn oma vragen hem om dingen uit te vinden en op te lossen, ook Mei-Lin heeft zijn hulp nodig.

Door hun voelt Bram zich genoodzaakt om zich halsoverkop in dit nieuwe maar gevaarlijke avontuur te storten. Bijgestaan door zijn familie, vrienden en een onverwachte vriend beleeft hij aan de kust van Schotland en wat andere plaatsen nog heftigere avonturen dan in het eerste deel.

Dit boek eindigt met een super spannende cliffhanger waardoor je meteen verder wilt lezen in boek drie! Schrijf maar gauw door Michael!

Een heerlijk verhaal verdeelt over 42 korte hoofdstukken met een paar prachtige illustraties.

Met vuurvliegjes, feeën en magiërs is dit tweede deel in de serie een soort Indiana Jones met magie!

Genieten voor jong en oud ♥

Lees de recensie op kwanteinwonderland.com