Recensies

Lees hier alle recensies over Bram en de Bliksemjagers die zijn verschenen

Home » Recensies

Recensie Bram en de Bliksemjagers door NBD | Biblion

januari 2020

Derde deel over de avonturen van Bram (10), die de gave heeft om via dozen door tijd en ruimte te reizen. Bram en zijn vriendin Mei-Lin gaan de strijd aan met de valse tante Lauriël en de illusionist Nodin. Zij zoeken de Bolbliksems, die het weer regelen en beheerd worden door de Bliksemjagers. De bollen tezamen echter vormen een oeroude kracht en macht over de wereld en liggen verstopt in beroemde tempels en piramides. Lukt het Bram en Mei-Lin om de bollen te vinden voordat ze in handen vallen van Lauriël en Nodin? Avontuurlijk verhaal dat bol staat van de actie en magische hoogstandjes. Geschreven in vlot taalgebruik met veel dialoog. Bevat enkele stripachtige zwart-witillustraties. Via de te scannen QR-codes krijg je meer informatie over de bezochte steden en gebouwen. Omdat acties en figuren uit de eerdere delen worden aangehaald, is het raadzaam om eerst deel 1 en 2 te lezen, 'Bram en het zoldermysterie'* en 'Bram en de Orde van Avalon'**. Er zijn voldoende open eindjes voor een volgend deel. Een spannend en fantasievol boek voor lezers vanaf ca. 9 jaar. - Monique Luijben

Lees de recensie op hier.

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Gaafvoorkinderen

oktober 2019

Kinderboeken. Ik ben er dol op. Vandaar ook dat ik mij telkens zeer vereerd voel als kinderboekenschrijver Michael Reefs mij vraagt om het manuscript te lezen van zijn Bram en Bieb-bende boeken. Ik lees de boeken met enorm veel plezier en als kers op de taart komt er dan een quote namens GaafvoorKinderen.nl in de boeken.

Nieuw avontuur voor Bram
We hebben Bram en de Bliksemjagers gelezen. Ruim 300 bladzijden genieten van de avonturen van Bram en Mei-Lin! In dit nieuwe avontuur van Bram en de Bliksemjagers wordt er regelmatig teruggekeken op eerdere avonturen, zoals met de vuurvliegjes in Schotland en de enge Zolderschimmen. Herkenbaar voor de lezers van de eerdere verhalen van Bram, voor wie de boeken nog niet heeft gelezen een extra trigger om dat te gaan doen. Een prachtig kinderboek over vriendschap, teamwork, doorzettingsvermogen en tegelijk een avontuurlijk reisverhaal waarbij je veel over verschillende culturen leert. Hierdoor is het een boek voor jong en oud.

Reizen via dozen
In deze review over Bram en de Bliksemjagers kunnen wij alleen meer zeggen: Wij houden van Bram! Wat een bijzondere jongen is het toch. In dit derde boek gaat hij samen met zijn vriendin Mei-Lin weer via het dozenstelsel op reis. We gaan overigens twijfelen of dat reizen via dozen op zolder wel zo gaat blijven, want we lezen: “Bram staat als bevroren in de kelder. Een van de dozen bewoog. Hij laat de limonadefles uit zijn handen vallen als hij ziet wie eruit komt. De fles rolt over de betonnen vloer en blijft voor de voeten van een lange, magere vrouw liggen. Lauriël sprint naar voren, als een hardloopster die net het startschot heeft gehoord. Ze grijpt Bram bij zijn keel en drukt hem tegen de muur.”

QR-codes
Bram en Mei-Lin reizen nu dus via dozen naar Mexico en Griekenland. Zijn avonturen zijn reisverhalen waarbij prachtige locaties, zoals de kloosters van Meteora en Chichén Itzá in Mexico levendig worden omschreven. Het is alsof wij het avontuur van Bram ook zelf beleven. Zo precies is alles wat Bram ziet, denkt en doet omschreven. Heerlijk! Bram’s fantasie kent geen grenzen en is tegelijkertijd heel herkenbaar als kinderfantasie. Dankzij de QR-codes in het boek kom je, buiten het verhaal om, meer te weten over de bestemmingen die Bram en Mei-Lin aan doen.

Wij konden het niet meer wegleggen en moesten steeds doorlezen, maar toen de laatste pagina’s in zicht kwamen gingen we steeds langzamer lezen, omdat we niet wilden dat het mooie avontuur zou stoppen. Nu is het wachten op deel 4! Michael vertelde mij in een mailtje al over het volgende Bram-boek: “Deel 4 begint overigens erg mooi, met Zeevonk op Terschelling. En daarna door naar New York en de Niagara watervallen. Achter de waterval bevindt zich een grot, waar een wel heel bijzonder iemand blijkt te wonen die meer met Mei-Lin te maken heeft...” Dat klinkt fantastisch!

Lees de recensie op gaafvoorkinderen.nl

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Quillscene

oktober 2019

Wat was ik blij toen ik van Michael een berichtje kreeg met de vraag of ik het derde deel van Bram zijn avonturen wilde lezen! Deel twee was namelijk op een vreselijke cliffhanger geëindigd, dus ik stond te trappelen om terug in het dozennetwerk te duiken.

De eerste paar pagina’s zitten al vol spanning en actie, waardoor je zonder problemen opnieuw in de wereld van Bram wordt gezogen. Net zoals in de eerdere delen slaat Brams kinderlijke fantasie op alle momenten toe en is er Mei Lins wat serieuzere en volwassenere karakter om dat uit te balanceren. Het voelt een beetje als thuiskomen, ook al is het een gloednieuw verhaal. Wat ik supertof vind is dat de rollen van Lauriël en Brams oma wat meer worden uitgebouwd. Ze krijgen vaker hun momenten in de spotlight waardoor je nieuwe inzichten krijgt in het hele gebeuren. Het verhaal krijgt hierdoor meer kleur en zelfs wat schaduwen.

De plekken die Bram en Mei Lin bezoeken zijn weer prachtig gekozen en worden mooi ondersteund door de QR-codes. Het is weer gewoonweg een pareltje om in de klas te gebruiken, of samen thuis te ontdekken in de zetel. Want wees eerlijk, wat is er nu leuker dan een boek te lezen waar je ook je telefoon mee mag gebruiken?

De legendes van de Bliksemjagers en het rookmonster zijn slim gevonden en mooi uitgebouwd. De beelden spreken echt tot de verbeelding en worden alleen maar versterkt door de mooie tekeningen die tussen het verhaal verscholen liggen. En dan die grote onthulling over Mei Lin! Ik zag het totaal niet aankomen, maar tegelijk vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Echt knap gedaan Michael.

Kort samengevat is ‘Bram en de Bliksemjagers’ weer een heerlijk en spannend boek om de gure herfstavonden mee door te komen. Alleen jijzelf met een tas warme chocomelk of samen met iemand die iets beter aansluit bij de doelgroep van het boek? Dat beslis je natuurlijk helemaal zelf, want beide is een aanrader.

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Boeklovers

oktober 2019

Het blijft nooit lang stil rond Bram. Het ene avontuur is nog niet afgerond of het volgende vloeit al uit de pen van Michael Reefs. In het nieuwe avontuur komt Bram’s vriendinnetje Mei-Lin hem in het midden van de nacht ophalen om naar het Italiaanse dorpje Graun mee te nemen. Daar activeert ze een bolbliksem die beheert wordt door de bliksemjagers om het weer op aarde te regelen. Maar dit is natuurlijk zonder de komst van enkele snoodaarden gerekend…

Bram en de Bliksemjagers is reeds het derde deel in de serie rond Bram en de zoldermystici. Iedere keer opnieuw slaagt de auteur er in de avonturen nog spannender te maken dan het vorige deel. En wanneer je denkt dat het niet nog erger kan worden, neemt de auteur je mee naar een volgend level van spanning.

Van een timide jongen zie je Bram evolueren in het tweede en derde deel naar een onversaagde jonge kerel die niet zo snel meer angstig wegduikt bij het eerstkomende obstakel. In het derde deel is dit Lauriël.

Bram en de bliksemjagers is zowel voor jongens als meisjes een aanrader. Vol avonturen, mysteries en hier en daar een donker kantje zullen jongeren aangespoord blijven om steeds verder te lezen in deze superspannende serie. En net zoals in de serie van de Bieb-bende gebruikt de auteur in de Bram-serie de qr-codes om het lezen wat op te leuken met interactief spelen én leren.

Als volwassene ben ik totaal verknocht aan zowel de Bieb- als de Bram-serie en kan alleen maar hopen dat buiten de Nederlandse jeugd ook de Vlaamse kinderen deze auteur leren kennen.

Rating: 4,5/5

Lees de recensie op boeklovers.wordpress.com

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Ikvindlezenleuk

oktober 2019

Mening over het boek
Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)

Hoe kom je aan het boek?
gekregen van Michael Reefs om er een recensie over te schrijven

Wat vind je van het boek?
★★★★☆

Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen

Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, spannend, verrassend

Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure en ze laten iets uit het verhaal zien
illustratie uit Michael Reefs - Bram en de Bliksemjagers

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven

Wie is de hoofdpersoon?
Bram

Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Mei-Lin willen ontmoeten en met de dozen reizen

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Italië, Nederland, Mexico

Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal en je blijft doorlezen

Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat. En heel gaaf: achterin het boek staat een uitspraak van mij over dit boek.

Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van spannende verhalen

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Lees de recensie op ikvindlezenleuk.nl

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Kinderboekenjuf

oktober 2019

Mei-Lin komt binnenstormen bij Bram, hij moet mee! ‘‘Je moet nu meteen meekomen. Ik heb iets ontdekt en dat kan niet wachten. Kom je?’ Ze staat al bij de deur en wenkt. ‘Wat heb je dan ontdekt? Kun je het niet zeggen?’ ‘Nee, dat kan niet. Het komt door jou, Bram, door wat je met kerst hebt gedaan. Kom nou.’ Als het stemmetje in Brams oortje klaar is met vertalen, staat Mei-Lin al bij de ladder.’

Dit is het begin van een geheel nieuw avontuur. Samen met Mei-Lin reist Bram af naar Graun. Daar ontdekken ze de bolbliksems, maar zij zijn niet de enige. Lauriël en Nodin zijn ook op zoek naar deze bolbliksems, dat betekent niet veel goeds. Ook maken Bram en Mei-Lin kennis met de Bliksemjagers. Of is dat toch niet zo’n toeval als Bram denkt?

Bram en Mei-Lin moeten de kwade plannen van Lauriël en Nodin tegen houden. Dit wordt al gauw een race tegen de klok. Wie zal er eerder bij de volgende bolbliksems zijn? Is wat Bram en Mei-Lin doen om hen te stoppen wel het juiste? Of helpen ze Lauriël en Nodin meer dan ze zelf zouden willen?

Dit derde deel neemt je wederom mee op avontuur via het dozennetwerk, maar Lauriël probeert daar een stokje voor te steken. Zal het Bram blijven lukken om met dit dozennetwerk te reizen of zal hij een andere manier moeten vinden om zich over de wereld te verplaatsen? Lees het allemaal zelf in Bram en de Bliksemjagers.

Recensie
Bram en de Bliksemjagers is het derde deel in de avonturenserie over Bram. Dat is gelijk ook de kracht van de boeken van Michael Reefs, de serie bestaat uit verschillende delen die stuk voor stuk weer hartstikke spannend zijn en goed in elkaar zitten. Aan het begin van elk deel wordt je als lezer op weg geholpen, zodat je de delen ook los van elkaar kunt lezen.

‘Hij praat er ook niet over op school. Het is zijn geheim. Bovendien zullen andere kinderen hem toch niet geloven. Hoe moet hij uitleggen dat hij via dozen kan reizen? En dat hij al in Brazilië, Noorwegen, China, Colombia, Schotland en India is geweest? Oh, en zelfs heel even in Thailand. En hij zal maar helemaal niet beginnen over de gevaarlijke Zolderschimmen of de Orde van Avalon.’

Ik sprak Michael Reefs tijdens zijn bezoek aan de Kinderboekwinkel in Nijmegen en daar vertelde hij dat hij het bedenken van verhalen vergelijkt met filmtrailers. In zo’n trailer zie je de rode draad, maar tijdens de film zie je het geheel pas. Hij ziet als hij begint met schrijven de trailer al voor zich, maar de stukjes tussenin moeten gaandeweg nog geschreven worden. Dat het Michael Reefs steeds weer lukt om de verhalen tot in de puntjes te laten kloppen is een kunst! Ik kan Bram en de Bliksemjagers aanraden aan kinderen vanaf groep 5 die (niet zo) dol op lezen zijn. Michael Reefs hield vroeger absoluut niet van lezen, dat is dan ook de kracht in zijn boeken. Ze zijn zeer geschikt voor moeilijke lezers, juist ook omdat ze zo beeldend geschreven zijn.

‘De busjes komen tot stilstand voor de kerk. Er stappen mannen uit. Ze dragen bijna allemaal donkere kleren, met hoge laarzen. Sommigen hebben een zonnebril op, alsof ze niet herkend willen worden. Zover Bram kan zien zijn het gewone mannen, geen enge wezens die niet op aarde thuishoren.’

Lees de recensie op kinderboekenjuf.nl

Recensie Bram en de Bliksemjagers door Kwante in Wonderland

4 oktober 2019

De cover van Bram en de Bliksemjagers past wederom weer perfect bij de rest van de serie!
Het mooie vind ik aan de boeken van Michael dat zijn covers echt het verhaal weergeven!
Zo kun je na het lezen van de boeken precies terughalen waarom er gekozen is voor de illustraties op die cover!
De geweldige illustraties in dit boek zijn overigens deels van Luca Centofanti [LukeSure]

Ik ben heel benieuwd! Het is natuurlijk al een jaar geleden dat ik het vorige deel las dus ik ga gauw beginnen in dit avontuur over bliksemjagers!

In de proloog schrikken we ons rot! Want van onze vorige avonturen in Schotland, Brazilië, Noorwegen en China barst er nu weer een nieuwe strijd los tussen Bram en Lauriël.
In een bliksemsnel avontuur waar het aan alle kanten dondert neemt Michael je mee van Italië naar Griekenland tot Mexico en omschrijft hij de gebeurtenissen zo beeldend dat het is alsof je zelf bij Bram en Mei-Lin bent! Zo zat ook ik met ademnood onder de tempels van Mexico!

Over de wereld reizend met benauwende doolhoven en op te lossen puzzels is Bram de hedendaagse tienerversie van Indiana Jones!

Lauriël probeert in dit deel weer de macht over de wereld te krijgen en doet dat op een hele slinkse manier! Bram zijn opa heeft een verborgen ruimte vol geheimen uitvindingen ontdekt hij in dit deel, en daar zit Lauriël natuurlijk ook achter aan! Wat Bram en Mei-Lin echter niet weten is dat ze eigenlijk precies doen wat ze niet zouden moeten doen!
Het boek zet vrij in het begin alweer aardig de toon met een nachtmerrie van Bram. Het word meteen weer duidelijk hoe spannend deze jeugdreeks is! Niet alleen zijn dromen en zijn avonturen zijn spannend, ook de fantasie die Bram heeft is soms best griezelig! Hij bedenkt monsters die rechtstreeks uit Grimm zouden kunnen komen!
Bram is in dit deel misschien nog wel dapperder dan in de vorige delen en op sommige momenten voelt hij zich een echte stuntman uit een actiefilm! [Als ouder zijnde ben ik dan wel huiverig om het stukje “Het gaat nog best makkelijk ook”, je kind zal het maar even gaan uitproberen 😉 ]
Maar op andere momenten baalt hij flink en wil hij het liefst gewoon thuis zijn bij zijn ouders, zusje en oma! Stiekem heeft hij soms ook een beetje een hekel aan Mei-Lin! Iets klopt gewoon niet bij haar!
En dan is er ook nog Nodin! Een illusionist die samen werkt met Lauriël! In dit boek zijn naast spectaculaire gebeurtenissen ook dikwijls rare hallucinerende stukjes voor onze dappere Bram!

Bram en de Bliksemjagers is als een Matryoshka pop! Steeds als je denkt dat je bij het einde bent is er weer een nieuw stukje van de puzzel! Een compleet adembenemend en benauwend avontuur!

Door het boek heen zijn naast geweldige QR codes waarmee kinderen meer informatie kunnen opzoeken ook hintjes naar andere bekende dingen die kinderen zullen herkennen zoals bijvoorbeeld de film Coco. Dit maakt het nog eigentijdser en dus leuker om te lezen voor kinderen.

Lees de recensie op kwanteinwonderland.com