Recensies

Lees hier alle recensies over de boeken die Michael heeft geschreven

Home » Recensies

Recensie De Bieb-bende 2 op de site bookbabbles.nl.

7 april 2014

Het is februari, een nieuwe maand en een nieuwe Hemelrijder om te redden. De Bieb-bende, bestaande uit 5 kinderen zijn op school druk bezig met Carnaval. Het maken van een prachtige praalwagen om de optocht mee te winnen. Roy is alleen helemaal klaar met de groep, die stomme hemelrijders wil hij niet meer redden en hij zondert zich af. Wat is er toch met hem aan de hand dat hij zo raar doet? Voor eind van de maand moet de tweede Hemelrijder gered worden, maar wie is hij? En hoe? Ze zijn allemaal hun gave kwijt, en waar blijven die aanwijzingen nu? Nu Roy ook nog eens niks meer met ze te maken wilt hebben, kunnen ze de tweede Hemelrijder dan wel redden?

Dit is het tweede deel uit de Bieb-bende serie. Deel één werd voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van Luca, ik vond het daarom ook geweldig toen ik erachter kwam dat dit deel geschreven werd vanuit Melanie. Een ander perspectief, een andere ‘hoofdrol’ naast de hele groep. Het verhaal komt gelijk goed op start. Wat ik vooral geweldig vind in dit deel, is dat Michael niet al te veel herhaalt wat er in het eerste boek gebeurd is. Iets wat je in veel andere series wel tegenkomt. Er wordt door de kinderen zelf kort teruggeblikt, waardoor je toch een klein beetje herinnert wordt aan de redding van de eerste Hemelrijder.

Ook dit verhaal zit weer spannend in elkaar. Deel 1 heeft iets meer spanning door het hele verhaal, waarbij het hier opvalt dat het vooral tegen het einde écht heel spannend wordt. Ook het gedrag van Roy kan herkenbaar zijn voor deze leeftijd. Kinderen gaan hun eigen weg kiezen, iets dat Roy ook duidelijk deed.

Een geweldige tweede deel die perfect aansluit bij deel één. Een must-read voor alle kinderen. Een dikke 4.5 hartje, wel verdiend!

Lees de recensie op www.bookbabbles.nl

Recensie De Bieb-bende 2 op het blog Hou van Boeken.

30 maart 2014

De cover is prachtig getekend met zeer levendige kleuren die de sfeer van het verhaal weergeven. Een pluim voor tekenaar Robin Keijzer.

Na elk hoofdstuk staat weer de gekende QR-code. Vooraan in het boek staat uitgelegd hoe die werkt en wat je op de pagina vindt met de code. Niet getreurd als je geen smartphone hebt, het kan ook zonder. Ik heb al een kijkje mogen nemen op de pagina en ik kan vertellen dat het er heel mooi uitziet. Je kan een stem uitbrengen op het hoofdstuk en Michael leest zijn favoriete stukje uit het hoofdstuk zelf voor. Kan het nog cooler?

Ik vind de schrijfstijl van Duister carnaval beter dan in het eerste boek. Minder lange zinnen en eenvoudigere zinswendingen. Ook de rode draad in het verhaal en de samenhang die daaraan verbonden zit. Het leest gewoon vlotter.

Het plot is zeer goed en de menselijke kant van de kinderen wordt niet uit het oog verloren. De problemen waarmee Roy te kampen heeft zijn helaas voor heel wat kinderen herkenbaar bij zichzelf of bij een vriendje. Ze leren aanvoelen hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

De engere scènes, spannende scènes en meer gevoelige scènes wisselen mekaar af. De boog staat niet constant gespannen, dit zou te intens zijn voor veel kinderen. Er wordt ook heel wat overgelaten aan de fantasie en het voorstellingsvermogen van de kinderen. Soms weet je als lezer al iets dat nog niet uitgesproken wordt in het boek. Kinderen genieten daarvan om dat dan uit te spreken. Zo zitten ze meer in het verhaal. Zeker als later blijkt dat ze het bij het rechte eind hadden.

De spanning wordt op het einde van een hoofdstuk opgebouwd en laat de kinderen vaak op een hoogtepunt achter. Zet aan om verder te lezen. Het stuk in het doolhof vind ik het allerspannendste. Heeft een hoog Indiana Jones gehalte, echt super, zo filmisch geschreven. Of lijkt wel uit een game te komen.

De legende van de Hemelrijders vond ik al super maar nu ik dit gelezen heb, nog beter. Michael Reefs heeft duidelijk vooruitgang gemaakt in zijn schrijven. Het is nog meer afgestemd op kinderen. Ik ben benieuwd naar het volgende deel, ‘De tijdwachter’.

Lees de hele recensie op houvanboeken.blogspot.be

Recensie De Bieb-bende 1 op het blog Graag gelezen.

3 maart 2014

Een mooie cover, met een afbeelding van een man met een bijl. Die staat daar niet voor niets. Dat belooft wat !!

Een boek voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ik heb het boek graag gelezen. Een prachtig boek, dat nog mooier wordt door de QR-codes te gebruiken. Deze code stuurt je naar een passage op het internet waar je meer informatie krijgt over het verhaal. Als je leest hoe de kinderen, Sander, Luca, Roy, Melanie en Valerie er toe komen om de Bieb-bende op te richten, maakt je hart een sprongetje. Alles is zo goed beschreven dat je meteen meeleeft met de kinderen en hun avonturen. Prachtig, hoe Michael Reefs Zuidbaai heeft weten uit te bouwen van dorp naar het hart van een interactieve website. Vanaf het begin boeit het verhaal, je wilt weten hoe het verder gaat. Een spannend en soms heel spannend boek, waar ook ouderen ( 9 + ) van kunnen genieten. Ik kan je dit boek aanraden. Voor jezelf, je kinderen of je kleinkinderen.

Ik kijk uit naar 'Het Woestijnhotel'.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren

Lees de hele recensie op www.miekeschepens.nl

Recensie De Bieb-bende 1 op het blog Hou van boeken.

6 november 2013

Ik lees het boek momenteel in de klas voor aan de kinderen. Ze vinden het super. Telkens als ik ga lezen wordt er luidop ‘yes’ geroepen en als ik stop na een hoofdstuk roepen ze ‘doorlezen’. Dat zegt eigenlijk al genoeg over het boek.

Het is een ontzettend leuk boek om te lezen omdat je er zoveel mee kan doen. Als je op de website gaat kan je uitzoeken op welk van de vijf hoofdpersonen jij het meest lijkt. Kinderen houden daar echt van en gaan tijdens het lezen zichzelf spiegelen aan het personages. Het zijn vijf echt verschillende karakters dus altijd wel ééntje die je past. Op de website en de app kom je nog meer te weten over deze personen. Na elk hoofdstuk staat er een QR-code die je kan scannen. Daarmee krijg je nog meer info over dat hoofdstuk en over andere personen in het boek.

Door deze interactieve mogelijkheden raak je nog nauwer betrokken bij het verhaal. Je kent de personages door en door.

Wat ik persoonlijk ook zo goed vind is de beschrijving van de thuissituaties van de kinderen. Die is ook heel uiteenlopend en voor vele kinderen herkenbaar. Het geeft ook stof tot gesprekken in de klas. Een vader die drinkt of een moeder die depressief is bijvoorbeeld.

Het verhaal is spannend, soms echt héél spannend. Het plot wordt goed opgebouwd en er komen een paar leuke wendingen in. De schrijftaal is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar vind ik. Korte hoofdstukken die duidelijk afgebakend zijn. In het boek staan een aantal illustraties die het verhaal visueel ondersteunen.

Echt een vernieuwende kijk op lezen voor kinderen. Een mooi opgebouwd verhaal met extra interactieve mogelijkheden. Dit is het soort jeugdboeken van de toekomst.

Lees de hele recensie op houvanboeken.blogspot.be

Recensie De Bieb-bende 1 op Storyhunters.nl

27 juli 2013

Even een ander boek dan normaal. Namelijk een jeugdboek. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dat maakt het verhaal niet minder leuk! Wat duidelijk terug te zien is in het boek, is dat er nagedacht is over sociaal media-lezen-kinderen. Elk hoofdstuk heeft namelijk een QR-code die je kunt scannen. Deze code stuurt je naar een pagina op het internet waar je nog meer te weten komt over de leden van de bieb-bende en het verhaal.

In het begin was ik hier zelf iets sceptisch over. De hoofdstukken zijn vrij kort, waardoor je snel uit het verhaal bent door deze QR-code. Heeft deze code een toegevoegde waarde? Zeker! Het zijn korte stukjes tekst over het verhaal of de personages. Het verhaal is volgen zonder deze codes, maar de codes maken het extra leuk! Wat ik wel jammer vind is dat er in de extra stukjes tekst nog veel spelfouten zitten.

Het verhaal zelf is leuk bedacht en uitgewerkt. De verschillende personages komen goed aan bod en je leert ze stuk voor stuk beter kennen. Het is een spannend verhaal, zelfs voor mij als niet-jeugd haha. Hij leest goed weg en ik ben zéér nieuwsgierig naar het volgende deel.

Lees de hele recensie op storyhunters.nl

Recensie De Bieb-bende 1 op Fantasywereld.nl

12 juni 2013

Meeslepende taal

Het boek leest heel vlot met duidelijke niet te lange zinnen en een taalgebruik dat bij de leeftijdsgroep past. Door de schrijfstijl word je meegesleept in het verhaal en blijf je geboeid lezen. De beschrijvingen zijn zo spannend geschreven dat je als het ware nagelbijtend en met kippenvel zit te lezen. Het is dan ook goed dat er ook stukken in zitten over school en thuis. Dat breekt niet alleen de spanning, maar zo krijg je ook meer een band met de hoofdpersonen, waardoor het verhaal nog echter overkomt.

Het boek is een aanrader, zowel voor de lezer die het boek in één keer uit wil lezen, als voor de lezer die graag interactief met het boek bezig wil zijn. Het verhaal is heel goed uitgewerkt en leest vlot. Van het begin tot het einde weet het verhaal te boeien en je nieuwsgierig te maken. Het is een spannend en erg meeslepend verhaal waarin heel veel gebeurt. De spanning in het boek is heel goed beschreven zodat je als lezer het verhaal echt mee beleeft. De personages zijn leuk en duidelijk uitgewerkt en hebben ieder hun eigen karakter en vaardigheden. Het is een heerlijk boek om te lezen en helemaal in op te gaan. Gelukkig volgen er nog meer delen. Dat is iets om naar uit te zien.

Lees de volledige recensie op fantasywereld.nl

Gaafvoorkinderen.nl bespreekt De Bieb-bende

17 mei 2013

Sensationeel boek: zowel gedrukt als online

Zodra ik op de website www.debiebbende.nl kom en aan de hand van diverse eigenschappen bij een personage uit het verhaal kom, word ik nieuwsgierig. Ik lijk op Melanie lees ik en om eerlijk te zijn klopt dat wel een beetje. Ik surf verder over de site en kan bijna niet meer stoppen met lezen en verder klikken. Wauw, een goed begin. Dat boek van de Bieb Bende moet ik hebben. Dus klik, klik, klik en De Legende van de Hemelrijders is besteld. Niet veel later ligt hij bij de post en open ik de envelop. De cover van het boek ziet er veelbelovend uit, met een grote bijl, zwarte figuren en een roze/paarse lucht met vogels. Ik sla het boek open en stuit op een illustratie van een spannende spin, met op de pagina erna twintig zinnen over 12 mannen… ik beland nu al in het verhaal. Na een korte uitleg over de QR-codes in het boek, begin ik aan het eerste hoofdstuk. Dan dringt het pas goed tot me door dat kinderboekenschrijver Michael Reefs het echt gaaf heeft aangepakt door een boekvorm te combineren met online.

Kinderboek met tweede scherm

Aan het eind van ieder hoofdstuk kan ik door middel van QR-codes met andere lezers in contact komen en dat is cool. Ik lees hoe zij over het mysterie denken en kan online ook nog eens een educatief spelletje spelen. Ik raak na het tweede hoofdstuk echt geintrigeerd door dit verhaal en de combi van het boek en online. Ik blijf de QR-codes scannen en vind telkens weer meer informatie. Soms over locaties, dan weer een biografie van een personage. Zelfs Facebook, Hyves en Twitter worden betrokken. Dit is dus echt een kinderboek (vanaf een jaar of 9) met een tweede scherm. Stoer bedacht van de schrijver. En het mooie… De Legende van de Hemelrijders is het eerste deel uit een reeks van zeven, geschreven door Michael Reefs. Er gaat dus nog veel meer volgen (in september 2013 het tweede deel Duister Carnaval).

In het kort

Eigenlijk wil ik niet te veel vertellen over het verhaal zelf, want dit moet je echt zelf gaan ervaren. Heel kort een tipje van de sluier: er staan vijf kinderen centraal die een oeroude legende in hun dorp willen oplossen. De Man met de Bijl (die van de cover) heeft ooit een groep ridders -de Hemelrijders genaamd- vermoord. De geesten dwalen nog steeds in de heuvel van Zuidbaai rond. Door recente gebeurtenissen ontwaakt de eerste geest, die wil ontsnappen met de hulp van de Bieb-bende. Dat gaat gepaard met moeilijke opdrachten. Lees online op www.debiebbende.nl/info meer en bekijk ook de trailer.

Lees het op gaafvoorkinderen.nl

Meester Louis: De Bieb-bende: Verrassend en vernieuwd

15 april 2013

Prima debuut ( eerste boek van Michael Reefs) . Alles met vaart geschreven..
Het leest als een trein, nee als een raket. Vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht….een super spannend verhaal dat je meesleurt en niet meer los kan laten voor je het helemaal uit hebt gelezen. Voor twee dagen was ik even onbereikbaar voor de buitenwereld. Ik vergat zelfs het werk dat nog gedaan moest worden en de huishoudelijke taken die thuis op me wachtten……boodschappen doen, de was doen, strijken, stoffen..noem ze maar op!

Michael heeft me niet teleurgesteld met dit vernieuwend en verrassende boek.

Vernieuwend : Er wordt op een speciale manier met QR-codes gewerkt . Iedereen kan na ieder hoofdstuk de code scannen en online extra informatie krijgen. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response (“snel antwoord”). Steeds vaker worden QR-codes toegepast om makkelijker en/of meer informatie te verschaffen.

Lees verder op de site van Meester Louis

Recensie De Legende van de Hemelrijders Banger Sisters

april 2013

Persoonlijk ben ik een groot fan van dit soort verhalen. Een groep kinderen heeft door wat er in het dorpje Zuidbaai gaande is. Volwassenen weten dit (onbewust) ook, maar doen aan struisvogelpolitiek. Luca, Sander, Melanie, Roy en Valerie zien de ernst van de situatie in en sluiten een verbond als er zich angstaanjagende situaties voordoen in het dorpje. Uiteraard is niet iedereen even blij met hun beslissing. Zowel hun ouders als de bibliothecaresse verbieden hen om zich ermee te bemoeien, waardoor het een extra grote uitdaging wordt om de Hemelrijders te redden. Met gevaar voor eigen leven proberen de vijf vrienden de Man met de Bijl op afstand te houden en start een race tegen de klok.

Lees verder op bangersisters.nl